Branitelji prijavili Pupovca (Foto: Dnevnik.hr)
Branitelji prijavili Pupovca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Inicijativa Branitelja Grada Petrinje DORH-u je predala kaznenu prijavu protiv Milorada Pupovca. Traže novčanu odštetu od tri milijuna kuna zbog "povrede ugleda i časti Hrvatske, branitelja i Katoličke crkve".


Petrinjski branitelji u srijedu su protiv predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca podnijeli kaznenu prijavu u DORH-u. Kažu da je Pupovac, nakon napada na pripadnike srpske nacionalne manjine u Uzdolju i Đevrskama, svojim medijskim istupima "grubo povrijedio ugled Republike Hrvatske na način da je javno izvrgnuo ruglu i grubo omalovažio Republiku Hrvatsku i njezine branitelje". Pupovac je tada Hrvatsku usporedio s NDH te kazao da je Hrvatska faktor nestabilnosti "jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge".

Vezani članci Milorad Pupovac (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Nije poticao na mržnju i nasilje: Odbačeno 13 kaznenih prijava protiv Pupovca Josip Đakić (Patrik Macek/PIXSELL) Saborski odbor za veterane: "Očekujemo da DORH utvrdi je li Pupovac počinio kazneno djelo"

"Tražimo tri milijuna kuna zbog povrede ugleda i časti Republike Hrvatske i nas branitelja i Katoličke crkve. Ako dobijemo te novce dio ćemo donirati Klaićevoj bolnici za bolesnu djecu, a dio ćemo dati Maloj kući u Petrinji za autističnu djecu", rekao je Ivo Vranić ispred DORH-a i dodao da ako DORH ne pokrene kazneni progon protiv Milorada Pupovca, svaki mjesec će slati 1000 potpisa građana Petrinje i okolice.

"Najžalosnije je što se to sada događa ovih dana rujna, u vrijeme kada je Petrinja i okolica izgubila 598 građana. Većinom pripadnici SDSS-a su sudjelovali u tim ubojstvima hrvatskog naroda i branitelja. Petrinja, koja je napaćena, koja je druga po stradanju u Hrvatskoj što se tiče broja žrtava, ne možemo dozvoliti da Milorad Pupovac, kojeg plaćaju građani, ovakve stvari iznosi i unosi nemir", kazao je Vranić i istaknuo kako na području Banovine od rata nije bilo napada na pripadnike srpskog naroda.