Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Petrač: 'Sve je bila farsa, presuda je katastrofa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvoje Petrač danas je ponovno proglašen krivim za otmicu maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca i osuđen na šest godina zatvora, kao i na prvom suđenju.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda, osim Petrača, i preostala petorica optuženika proglašena su krivima i izrečene su im iste kazne kao i prvi put.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ponedjeljak presuda Hrvoju Petraču Slika nije dostupna Petrač: Nisam imao motiv za otmicu

Nakon objave odluke Patrač je jedini od optuženika rekao da ne razumije presudu.

"Sve je bila farsa, ništa nije dokazano. Ovo je katastrofa", kazao je.

Prvooptuženi Ivan Mateković dobio je jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora za otmicu Zagorčeva sina, koju je i priznao, te organiziranje kriminalne skupine koja je trebala oteti djecu imućnih obitelji Todorić, Šelendić i Deženić.

Pripadnicima te skupine Marinku Gošuljeviću izrečena je jedinstvena kazna od tri i pol godine, a Siniši Ježoviti i Stevi Smrčeku od tri godine i tri mjeseca.

Libero Mateković je za sudjelovanje u otmici Zagorčeva sina dobio godinu dana zatvora i on izlazi iz pritvora.

Hrvoje Petrač i Ivan Mateković će pravomoćnost presude čekati u pritvoru jer je on obavezan za osuđenike koji su kažnjeni s više od pet godina zatvora.

USKOK zadovoljan, Petrač i MAteković najavljuju žalbe

Odvjetnici Hrvoja Petrača i Ivana Matekovića najavili su žalbe na današnju nepravomoćnu presudu kojom su zbog otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca osuđeni, kao i na prvom suđenju, dok su tužitelji ustvrdili da su kazne u "suglasju s provedenim dokazima".

"Očekivali smo ovakvu presudu jer je ona u suglasju s provedenim dokazima", izjavio je nakon objave osuđujuće presude zamjenik ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Dražen Jelinić. Dodao je da će i USKOK, nakon što dobije pismeno obrazloženje presude, razmotriti hoće li se žaliti na visinu kazni.

Jedan od odvjetnika Hrvoja Petrača, ponovno osuđenog na šest godina zatvora, kazao je da će žalba slijediti liniju Petračeve obrane. "Sve činjenice koje smo u obrani iznosili su istinite. Još jednom ćemo ih analizirati upravo onako kako smo to radili i u sudnici, ali pravi smjer će se vidjeti tek kada presudu dobijemo pismeno", kazao je Rajko Mlinarić.

Izrazio je žaljenje zbog ishoda suđenja jer se obrana, kako je rekao, trudila dokazati da Petrač s otmicom nema nikakve veze.

"Mislili smo da smo to i uspjeli dokazati sudskom vijeću, no
očigledno nismo i pokušat ćemo to dopuniti i ispraviti u žalbi", kazao je Mlinarić.

Obrazlažući osuđujuću presudu sudac Ivan Turudić kazao je kako je tijekom postupka dokazano da su sva šestorica optuženika sudjelovali u otmici maloljetnog Tomislava Zagorca krajem veljače 2004. te da isto sudsko vijeće kojim je predsjedavao i u prvom postupku ni sada nije povjerovalo njihovim obranama.

"Sud je uvjeren da ste počinili zločin kako je opisano u optužnici", prokomentirao je Turudić, dodajući da je većina optuženika, kao i pravomoćno osuđeni Novica Petrač koji je ponovno saslušan kao svjedok, opravdavajući zločin navela bizarne razloge.

Obraćajući se Hrvoju Petraču sudac je kazao kako otmice bez njega niti ne bi bilo. "Nikome ne bi palo napamet da to učini bez vas" rekao je sudac, ističući da nije povjerovao tvrdnjama njegovog sina Novice i Ivana Matekovića da su otmicu planirali sami, bez njegova znanja.

"Nisu bile dvije zapovjedne linije, bila je samo jedna i išla je od vas", kazao je sudac Petraču. Dodao je kako jedina "misterija" ostaje pravi motiv upuštanja u zločin.

Pri kraju obrazloženja Petrač, koji je u više navrata negodovao zbog presude, sucu je poručio da je pratio svaki njegov korak, da zna kuda je išao, s kim razgovarao i tko je poveznica na Vrhovnom sudu.

Turudić je novinarima u prolazu kazao da zbog tih prijetnji ne
planira pokretati nikakve kaznene postupke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene