Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska danas obilježava jedan važan datum, a to je datum vraćanja hrvatskog Podunavlja u svoj ustavno-pravni poredak. Petnaesta obljetnica mirne reintegracije obilježena je u Vukovaru koji i danas gradi započetu mirovnu misiju.


Petnaest godina od mirne reintegracije Podunavlja - Vukovar ulaže u svoju mladost. Studentima su podijeljenje stipendije. 'Puno znači. Ne samo meni, nego i mojim roditeljima, svakako. Uz besplatnu kartu koju primam, ovih 800 kuna će mi dobro doći za fakultet i neke osobne izdatke', kazala je studentica ekonomije Matea Marjanović.

Vezani članci Tomo Medved i Marina Bešić Đukarić - 2 Medved o koaliciji HDZ-a i Penave nakon izbora: "Ovisi o tome tko će proći u Sabor..." Ivan Penava napustio HDZ Penava izašao iz HDZ-a, ne očekuje odmazdu: ''Ako krenete đonom, dobit ćete đonom''

Kada se mnogi od njih nisu ni rodili, okupirano Podunavlje prolazilo je pravi pakao. Godine 1998. UN je ipak na tom području završio jednu od svojih najuspješnijih misija i uspostavio ustavno-pravni poredak. 'Danas smo u prilici da slavimo i hvalimo politiku koja se osnivala na miru, toleranciji i razumijevanju. Ta politika, nadam se da će biti još bolje prepoznata u budućim vremenima', rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

>>
Bauk: Dvojezični natpisi bit će postavljeni u primjerenom roku

U cilju boljeg života svih hrvatskih građana, započeta mirovna misija između Hrvata i Srba gradi se i dalje. 'Mnoge stvari smo napravili, mnoge stvari su još uvijek ispred nas i ja se nadam da, kao što smo se s puno težim stvarima znali izboriti, da ćemo i s onima ubuduće koji nas čekaju kao izazov', rekao je saborski zastupnik Dragan Crnogorac.

A izazov, trenutačno, gradu heroju predstavlja uvođenje dvojezičnosti. Neki smatraju da je prerano za Vukovar, a drugi da se zakon mora poštovati.

'Zakon se može provoditi ili mijenjati. Ukoliko ima takvih inicijativa mjesto za raspravu o zakonima je Hrvatski sabor. Što se tiče izvršne vlasti, ona je dužna po Ustavu provoditi zakone', rekao je Ministar Bauk.

Više od svega građane muči visoka stopa nezaposlenosti, nerazvijenost kao i titula jednog od najskupljih gradova. Da se ti problemi okrenu na bolje -Vukovar bi zasigurno okrenuo i novu životnu stranicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook