Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je jučer vijest dana bila uklanjanje ploče s pozdravom "Za dom spremni" iz Jasenovca, ideološki prijepori nastavljaju se i danas.


Pero Ćorić, glavni tajnik stranke HSP AS u razgovoru za DNEVNIK.hr kazao je kako je HOS-ova ploča iz Jasenovca s natpisom "Za dom spremni" nezakonito uklaonjena te će tražiti njezin povratak.

Vezani članci Marko Skejo Skejo u Splitu vikao 'Za dom spremni', oglasila se i policija: "Nije bilo potrebe za postupanjem" Zoran Milanović u Jasenovcu Milanović: ''Neki misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva''

"Mi kao HSP AS ćemo vratiti ploču u dogovoru s braniteljskim udrugama. Ploča je nezakonito uklonjena jer je ona od strane Skupštine grada Zagreba postavljena u skladu sa svim procedurama Odbora za postavljanje ploče gdje je usklađen tekst koji će stajati na njoj. Gradska skupština je digla ruku za to, među njima i HDZ i mnogi drugi. Ja i vodsstvo stranke smo bili dio nečijeg folklora što se pretvorilo u političku trgovinu. Na ploči stoji istinski stari hrvatski podrav. Bio sam u Vukovaru s nekoliko braniteljskih udruga i oni su također iskazali želju da ponovno postavimo ploču", kazao je Ćorić.

Poručio  je da su jučerašnje izjave HOS-ovac inicirane političkom trgovinom te da moraju otkriti tko im je što ponudio.

"Čelnici HOS-a su izigrani što potvrđuju izjave premijera i Štromara. Vratit ćemo ploču na isto mjesto. Strahujemo da će drugom fazom vladinog plana ZDS i sve ostale svetinje postati kriminalno djelo", kazao je Ćorić i dodao da će kao stranka inicirati postavljanje te ploče.

Tajnik HSP AS-a i nekadašnji saborski zastupnik (dok je HDZ bio u koalicijskoj vladi s HSP AS-om) poručio je kako o NDH ima izrazito negativan stav što znaju svi koji ga poznaju.

"Uvukao se strah u ljude koji su devedesetih branili državu, doslovne se boje uljuđenih proeuropskih političara kao što je Andrej Plenković", kaže Ćorić.