Peđa Grbin i Sabina Tandara Knezović
Peđa Grbin i Sabina Tandara Knezović Foto: Screenshot

Peđa Grbin zasad je jedini kandidat za predsjednika SDP-a. O svojim planovima razgovarao je s reporterkom Dnevnika Nove TV Sabinom Tandarom Knezović. Otkrio je i bi li podržao vanstranačkog kandidata na izborima za zagrebačkog gradonačelnika. SDP je doslovce na koljenima, podjeljen u nekoliko struja.


"Ne gledam na sebe kao na spasitelja. Tu sam jer mogu ponuditi energiju, znanje i volju. SDP-u treba jedinstvo i puno rada", kaže Grbin. O imenima članova svog tima ne želi govoriti, ali kaže da moraju ispuniti dva kriterija, a to su dosadašnji rezultati i vizije za budućnost.

Vezani članci Joško Klisović Klisović najavio što će prvo napraviti ako postane gradonačelnik Zagreba: "Tomašević će biti partner u upravljanju" Peđa Grbin Grbin podržao Holy pa oštro kritizirao Stožer: ''Odluke nemaju ni glavu ni rep. Zašto kockarnice mogu, a restorani ne? To što se o tome šuti je politikantstvo''

Grbin za moguće protukandidate na unutarstranačkim izborima za mjesto predsjednika kaže da svatko mora sam donijeti odluku da će se kandidirati i obznaniti ju. Iako još nema konkurencije, vjeruje da će biti kandidatkinja i kandidata.

Otkrio je i što je naučio od platforme Možemo. "Treba ozbiljnije pristupiti politici, više slušati građane i baviti se konkretnim problemima. Zavidim im na energiji na dočeku rezultata, SDP je to imao 2000. godine. Moramo vidjeti gdje griješimo, više slušati građane i mijenjati se". Grbin bi podržao i njihovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, Tomislava Tomaševića, ako to znači da će s vlasti skinuti Milana Bandića.

"Nemam problem da naš zajednički kandidat ne bude iz SDP-a da maknemo Bandića. Ako je to najbolje rješenje i znači da ćemo uspjeti, zašto ne?", kaže Grbin.

Na pitanje hoće li opet biti svađa u saborskom klubu Grbin kaže da se jučer na Predsjedništvu vidjelo da su shvatili da moraju djelovati zajedno te nije bilo disonantnih tonova.

"SDP ne može čekati, jer ako mi budemo odugovlačili procese unutar stranke, ako budemo uzeli godinu-dvije da se zbrojimo, vlak će proći. Danas vrijeme ide možda brže nego ikada do sada, i ako čekaš, neće te biti", kaže Grbin te ističe da SDP mora shvatiti koliko je pogriješio i početi se mijenjati.

Može se govoriti i o tome da je jedan od razloga neuspjeha na izborima činjenica da se previše dalo i popustilo koalicijskim partnerima, potvrđuje Grbin te dodaje kako je u Istri SDP dobio biše preferencijalnih glasova od IDS-a.

"SDP-ova odgovornost je voditi koaliciju. Nismo to najbolje složili, nismo okupili najbolje stranke. Nije dosta kritizirati, građani žele rezultate", zaključuje Grbin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr