Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka

Peđa Grbin novi predsjednik Kluba zastupnika SDP-a: "Dosta je naših unutarstranačkih trzavica, vrijeme je da počnemo raditi"

Peđa Grbin - SDP
Peđa Grbin - SDP Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je, nakon sjednice Kluba zastupnika, izvijestio da je jednoglasno izabrano novo vodstvo Kluba kojemu će on biti na čelu, uz četvero potpredsjednika.

Za potpredsjednike Kluba izabrani su Sabina Glasovac, Mirela Ahmetović, Arsen Bauk i Siniša Hajdaš Dončić, dok su sporne "rošade" najavljene na čelu tri odbora ostavljene za konzultacije s Predsjedništvom stranke.

Nakon što je Rajko Ostojić zamrznuo zastupnički mandat, Klub SDP-a je za potpredsjednicu Hrvatskog sabora predložio Glasovac, dok je Bauk predložen za poziciju u Državnom sudbenom vijeću.

Što se tiče ostalih mjesta, dogovoreno je da će se s Predsjedništvom obaviti dodatne konzultacije kako bi se utvrdilo koje su i kakve promjene potrebne, rekao je.

Grbinu u prvom pokušaju na Klubu nisu prošli prijedlozi da Nikšu Vukasa na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zamijeni Hajdaš Dončić, Erika Fabijanića na čelu Odbora za međuparlamentarnu suradnju Bauk, dok bi umjesto Renate Sabljar Dračevac predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku bila Ahmetović.

Riješene unutarstranačke trzavice

Upitan znači li to da je sada mir i da su riješili sve sukobe i probleme, Grbin je odgovorio da je to najavio nakon proglašenja izbornih rezultata u SDP-u.

“Dosta je naših unutarstranačkih trzavica, vrijeme je da počnemo raditi. Hrvatska se nalazi u ozbiljnoj i dubokoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi. Vrijeme je da se SDP kao ozbiljna politička stranka napokon, bez ikakvih tereta iza sebe i priča o našim unutrašnjim sukobima uključi u sadašnju političku situaciju u Hrvatskoj i da počnemo ozbiljno raditi”, kazao je Grbin novinarima nakon sjednice Kluba.

Upitan znači li činjenica da nisu promijenili predsjednike triju saborskih odbora kako je predlagao da za to nema većinu u Klubu, Grbin je uzvratio da će se o tome dodatno konzultirati na Predsjedništvu.

"Konzultacije su nam potrebne zato što razgovor smatram najboljim načinom rješavanja sukoba, to je puno bolje od svađe. Za razgovor uvijek ima vremena, a ja strpljenja imam", dodao je.

Najavio je i i da će se o zamjeni Ostojića raspravljati na idućoj sjednici Predsjedništva, a na njoj očekuju i odgovor Željka Sabe koji je zamoljen da se povuče iz tog tijela.

Komentirao povećanje broja novozaraženih

Smatra da jučerašnja situacija, kada je u Hrvatskoj bilo sedam puta više zaraženih nego za vrijeme lockdowna, vrijeme kada se sve političke opcije trebaju skupiti i početi ozbiljno raditi.

“Zbog toga pozivam predsjednika Vlade Republike Hrvatske da, kao što je na početku Covid-krize okupio sve političke stranke u Hrvatskom saboru i krenuo razgovarati oko rješenja, to učini ponovno”, apelirao je šef oporbe.

Podsjetio je kako predstoji rebalans proračuna za 2020., mora se pripremiti proračun za iduću godinu i sada je, ističe Grbin, vrijeme za razgovor o tome.

Pročitajte i ovo Policija na Trgu sv. Marka - 4 Novo normalno Sigurnosne mjere nakon napada na Markovu trgu: Treba li pojačati osiguranje predsjednicima države, Sabora i Vlade?

Pročitajte i ovo Peđa Grbin o Sabi - 2 Poslali priopćenje SDP zabrinut zbog jutrošnjeg napada na Markovu trgu, traže preispitivanje osiguranja

Javni dug došao je na razine na kojima nikada nije bio i država na to mora imati spremne odgovore, smatra Grbin, a ne ono što Krunoslav Capak govori zadnjih nekoliko dana - da zaraženi sami određivati tko će ići u samoizolaciju.

Capaka je podsjetio da u Hrvatskoj postoje zakoni i u njemu stoji da samoizolaciju može naložiti jedino i isključivo službena osoba, te pozvao da se "takvim prijedlozima ne zezaju".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene