Slučaj para iz Australije, koji je osuđen na društveno koristan rad jer je njihovo dijete bilo ozbiljno pothranjeno, privukao je veliku pozornost diljem svijeta. Dijete su do 19. mjeseca starosti hranili isključivo veganskom hranom i to nedovoljno.

Galerija U prehrani djece veganstvo nije opcija (Foto: Dnevnik.hr) U prehrani djece veganstvo nije opcija (Foto: Dnevnik.hr) +0 U prehrani djece veganstvo nije opcija (Foto: Dnevnik.hr)

Stručnjaci upozoravaju da je pravilna prehrana djeteta u toj dobi - ključna za daljnji razvoj. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do šest mjeseci, a američki pedijatri do prve godine života. Djeci mlađoj od dvije godine, veganska prehrana se ne preporučuje.

Vezani članci Dječji vrtić - 4 Najmlađi grad u Hrvatskoj kao primjer: Drugi muku muče s listama čekanja, kod njih za svako dijete ima mjesta u vrtiću Mali Đakovački vezovi - 3 Najmlađi Šokci i Šokice održavaju tradiciju već 56 godina: ''Jednostavno je predivno, ne mogu to opisati''

"U toj dobi veganstvo nije opcija za dijete. Dijete treba raznovrsnu prehranu, treba redovite obroke, dijete treba namirnice svih vrsta, dijete treba proteine, dijete treba minerale, aminokiseline, dijete treba cijeli jedan spektar vitamina koji se nemogu na takav način dati. Željezo je upitno s tim stilom prehrane", rekla je doc. dr. sc. Irena Bralić, specijalist pedijatrije reporteru Dnevnika Nove TV Danijelu Vrboti.

Neodgovarajuća prehrana u slučaju iz Australije dovela je do ozbiljne pothranjenosti djeteta. To može ostaviti ozbiljne posljedice, a oporavak može biti dugotrajan.

"Tu su deficiti i energije, tu su osim pothranjenosti, tu je najsporije se oporavlja nadoknadni rast, odnosno tjelesna visina.

Znači da će trebati se pozabaviti i sa energijom i s nadoknadom proteina i sa nadoknadom B vitamina i pothranjenosti i anemija i neurološki, mogući su i neurološki deficiti ako su toliko dugo trajali", kaže Bagarić.

Djeci do dvije godine starosti, potrebno je pet obroka na dan: doručak ručak i večera, uz dva međuobroka.

"Osim mlijeka i mliječnih proizvoda jedan obrok bi trebao biti nekakav mesni obrok. Dva puta tjedno je poželjno da dijete jede ribu, masnoće za to su, jedne dobre masnoće. Mi imamo naše krasno maslinovo ulje koje uvijek ima svoje mjesto u prehrani djeteta da mu se začini. Hrana treba biti ukusna", ističe Bralić.

Hrvatsko ministarstvo zdravstva u svom prehrambenom standardu preporučilo je da dijete do treće godine unosi 1200 kalorija na dan, a bjelančevina između 30 i 45 grama.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju