Iza hrvatskih pčelara je sjajna protekla godina, dvoznamenkasto povećanje proizvodnje i 104 posto veći izvoz.


U košnicama prošle godine hrvatske su pčele proizvele više meda nego godinu prije. I to 83 posto. Pčelar Josip Križ tvrdi da je to rezultat povoljnog vremena, odnosno dovoljno sunčanih dana, dovoljno visokih temperatura i dovoljno vlage.

Vezani članci Pčelarski sajam u Gudovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uvozni med stvara sve više problema: Lošiji je po kvaliteti, ali sve je jeftiniji Slika nije dostupna Naš proizvod jedan od najcjenjenijih u Europi

Što se ne može reći za godinu prije. Pa ne čudi, kažu pčelari, što statistika za 2015. pokazuje samo pluseve. Hrvatska je prošle godine izvezla 400 tona meda, što je povećanje od 104 posto, no kako je rastao izvoz, tako je rastao i uvoz pa je prošle godine uvezeno 962 tone meda.

A pritužbe kupaca, obično, idu na taj račun. "Sve što tvrtke stavljaju na plice, stavljaju kvalitetne proizvode, ne samo med, nego i proizvode na bazi meda i redovito se kontrolira. Šalje se u Andriju Štampar, a zatim u laboratorij u Bremen", istaknuo je Zlatko Gregačević iz HGK.

Med se smije miješati pa pčelarski savez traži detaljnije deklaracije. "Ako je već dozvoljeno miješanje, onda želimo znati koliki je postotak meda iz EU, u ovom slučaju hrvatskog, a koliko je postotak iz trećih zemalja", kaže Tomislav Gerić iz Hrvatskog pčelarskog saveza.

Domaću je proizvodnju ove godine, okrznuo mraz. Možda više bude kod pomoćnih pčelinjih paša, krajem ljeta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju