Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani zabrinuti

Jedemo li staro meso?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedemo li staro meso? - Pitanje je to koje ovih dana zabrinjava građane.

Sumnja se da se s onim iz uvoza može manipulirati pa tako jedemo i po nekoliko godina staro meso. A istraživanja pokazuju da je preporučljiv rok trajanja najdulje 12 mjeseci. U suprotnom se ne preporučuje konzumirati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svinjogojstvo na koljenima KAKAV APSURD: Domaći uzgajivači meso nemaju kome prodati, a UVOZ raste Slika nije dostupna Regairao na izjavu Jakovine 'BiH neće odustati od zabrane uvoza za neke hrvatske klaonice'

U Ministarstvu poljoprivrede uvjeravaju da za nas, po tom pitanju, vrijede ista pravila kao u drugim članicama Europske unije. Problem je u zamrznutom mesu, a o ovoj namirnici bilo je riječi i u Saboru.

'Taj uvoz već uništio svinjogojstvo i sveo ga na 20 posto od onoga što je hrvatsko selo moglo u svinjogojstvu proizvesti', rekao je zastupnik Boro Grubišić.

Jeli zaraženo meso: Opasna bakterija odnijela 12 života

'Hrvatska je danas preplavljena sa smrznutim mesom pitaj Boga kojeg vijeka trajnosti', tvrdi Ivan Šuker.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina to demantira. Meso se, kaže, strogo kontrolira, kako u Europskoj uniji tako i kod nas - po istim pravilima. Kako tvrdi, nema jedinstvene regulative koja određuje koliki je rok trajanja zamrznutog mesa, sve ovisi o proizvođaču.

'Ja sam prvi taj koji će napraviti sve da kroz inspekcijske službe i ostalo ne dozvolimo da uđe ijedan proizvod u RH koji je štetan za hrvatske potrošače!', tvrdi Jakovina.

Meso mora imati označen datum prvog zamrzavanja. U suprotnom je to prekršaj koji inspekcije kažnjavaju. Istraživanja pokazuju da se meso može zamrzavati na -18 stupnjeva najdulje 12 mjeseci. Nakon toga ga nije preporučljivo konzumirati.

'Poručio bih hrvatskim potrošačima zapravo da razvijemo svijest kupovine hrvatskih proizvoda i onda ćemo štititi radna mjesta, poljoprivrednike i našu proizvodnju', rekao je Jakovina.

No, s obzirom na krizu - građani najčešće posežu za jeftinijim komadom, a nerijetko je to upravo onaj uvozni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene