Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da im je netko nekada rekao da će za uzgoj ovaca, koza ili krava morati steći strukovnu naobrazbu i dobiti diplomu, ne bi povjerovali. Međutim, približavanjem Hrvatske Europskoj uniji i za to će biti potrebna stručna naobrazba. U Šibeniku je diploma svečano uručena za 23 pastira i pastirice.


Djed je pričao ocu, otac sinu, ali nitko prije službeno nije postao pastir s diplomom. 'Naučili smo dosta toga o higijeni, čuvanju, bolestima. Dosta, recimo, stvari koje su u praksi drugačije nego u teoriji', rekao je uzgajivač ovaca Dražen Bagić

Vezani članci PR Raspored DubSplash i SoundSplash pozornica, ArtSplash te još 20 novih imena Seasplash festivala Policija, ilustracija (Foto: Davor Puklavec) Zbog nesreće na A1 između čvora Šibenik i Skradin vozi se jednim trakom

Diploma u džepu pastira neće sama okupiti ovce, spriječiti ih da ne pobjegnu ili ih obraniti od gladnih vukova. Ljubav je najvažnija za posao. 'Treba biti nadaren. Ako za neki posao završiš školu, a ne voliš ga, džabe ti je škola. Trebaš svaki posao zavoljeti kao da je rođen u tebi', objasnio je uzgajivač ovaca Ivan Barišić.

>>
Hrabra Imoćanka golim rukama napala vuka!

Diplome za 23 pastira i pastirica ipak su ključne. Čim se nađemo u Europskoj uniji bez paprića vise nisi konkurentan. 'Ima rilagodbi za EU i sve ostalo. Najviše o hranidbi, uvjetima, novim bolestima koje su se pojavile', rekao je uzgajivač ovaca Božo Djak.

Diploma I Europska unija rezultirat će još sređenijoj situaciji na pašnjacima,a kasnije u mesnicama, tržnicama. 'Uče i poduzetnički aspekt. Bila je rasprava, kalkulacije koliko košta kilogram janjetine, zašto košta toliko, a ne toliko, što je konkurentnost', kazala je voditeljica projekta lokalnog razvoja Ivana Laginja.

Bogatiji za sva ova znanja, 23 novih polaznika uspješno je položilo školu za pastire.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook