Prije desetak dana na jugu otoka pašmana uočen je dupin kojeg je teško ozlijedila ribarska mreža koja mu je urasla u tkivo. Pokušali su ga spasiti, ali je pobjegao.


Dupin Košara ima jako oštećenu repnu peraju, a u tkivo mu je urasla ribarska mreža koja je stvorila hipergranulaciju. Dupin je prvi put uočen još u lipnju, a viđali su ga lokalni ribari. Prije nego je krenuo u akciju, hrvatski stručnjak za dupine dr. Tomislav Gomerčić sa zagrebačkog Veterinarskoga fakulteta se konzultirao sa svjetskim stručnjacima.

>>
Apel profesora: Ne približavajte se ovom teško ozlijeđenom dupinu

'Do sada nismo imali slične akcije. U svijetu se to prakticira na način da se dupina 'dovede' do pješčane plaže, gdje mu se može vrlo lako pomoći. Kako je na ovom području južno od Pašmana dubina i do 40 metara, a obala stjenovita, preporučeno mi je da ga ulovimo u mrežu i onda mu pomognemo, kazao je Gomerčić za 24 sata.

Dodao je i da nije preporučljivo ni da uspavaju dupina jer bi, u tom slučaju, postojala opasnost da se utopi i završi na morskom dnu te je zbog toga jedino riješenje da ga se ulovi uz pomoć plivarice.

Upravo se to i pokušalo, ali je došlo do problema. Naime, dupin je cijelo prijepodne bio u blizini broda dr. Gomerčića te u blizini kaveza za uzgoj ribe. No, čim su stigli ribari, dupin Košara je nestao. Vidjeli su ga još koji put nakon toga, ali ga nisu mogli spasiti.

Ipak, od spašavanja dupina se neće odustati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Maske, ilustracija Životinje se zapetljavaju u odbačene maske: Veterinarski fakultet u Zagrebu objavio važno upozorenje Divlja svinja Stanovnici u strahu, šetnje vrtićke djece obustavljene, poljoprivrednicima nastaje šteta: "Svako malo moram ići u kontrolu"