Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Paški sir sirane Gligora proglašen je u Birminghamu najboljim sirom na svijetu.


Sir Gligora na natjecanju je osvojio 3 zlatne medalje koje su na kraju objedinjene priznanjem za najbolji novi sir na svjetskom tržištu.

Vezani članci Slika nije dostupna Oni godišnje proizvode 120 tona nagrađivanog paškog sira... Slika nije dostupna Evo kako su na Pagu pobijedili nezaposlenost!

Obitelj Gligora, odnosno sadašnji vlasnik Šime Gligora se 15 godina bavi proizvodnjom sira i već su osvajali medalje na natjecanjima. Prošle godine otvorili su i tvornicu sireva u mjestu Kolanu na Pagu.

>> Ponovo se proizvodi trapist na Balkanu

Najbolji sir na svijetu su počeli proizvoditi u veljači ove godine, a na priznanje nisu morali dugo čekati.

'Trenutak je bio veličanstven. Znači, za jednu tako malu zemlju za koju, mogu reći, dosta ljudi ni ne zna, dobit tri velika zlata u tako oštroj konkurenciji', rekao je Šime Gligora, izvršni direktor Sirane Gligora.

Medalje i pokal za najbolji tvrdi, najbolji ovčji i najbolji novi sir na svjetskom tržištu na kolansku će adresu stići za nekoliko tjedana. Dovoljno vremena da se na polici s priznanjima napravi mjesta, jer priznanja je sa svakim natjecanjem sve više.

A zaslužno je uistinu svih trideset zaposlenika ove male, ali uspješne sirane. U pogonu se radi neprestano. Do kraja godine proizvest će ukupno 60 tona kvalitetnog paškog sira.

'Paški sir nema tajne. Njegova je tajna, to je bura, sol...bura, sol, ovce i čovjek', kaže Suzana Starčević, voditeljica pogona.

Obitelji Gligora trebalo je 15 godina da usavrše svoj proizvod i pokore svijet. Uz znanje i iskustvo potrebna je bila i hrabrost. U vrhuncu recesije, početkom ove godine, povećali su broj zaposlenika i otvorili novi, veći i moderniji pogon za proizvodnju. Namjeravaju se širiti na britansko i američko tržište. Potražnja već postoji, a potvrda kvalitete svjetskog sjaja najbolje je jamstvo uspjeha.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju