Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvojica svećenika obnovila tradiciju

Ponovo se proizvodi trapist na Balkanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pri samom spomenu na trapist, većina će pomisliti na sir. Isti taj sir dobio je ime po malo poznatima i na ovim prostorima vrlo rijetkim redovnicima. Jedini preostali, njih dvojica, žive u Banja Luci. Nekada su pokretali cijelu regiju, danas se bore za opstanak. Malo je njih, a malo je i vjernika. Nadaju se da će proizvodnja sira, koju su pokrenuli nakon 60-godišnje stanke, uliti nadu bivšim stanovnicima toga kraja i ohrabiti ih da se vrate.

Zvonko i Tomislav nisu samo braća po redovničkoj halji, već i po krvi. Od ulaska u red davnih 70-ih godina prošlog stoljeća, život su posvetili molitvi i radu. 'Ora et labora' ujedno je i slogan njihova trapističkog reda, jednog od najstrožih u Katoličkoj crkvi. Sve je podređeno pravilima kojih se striktno moraju pridržavati, a kako žive pokazali su za magazin Provjereno.

Pročitajte i ovo Giacomo Chiapparini bizarnije ne može Grana Padano ubio vlasnika sirane: Ušao u skladište, a onda se dogodio nevjerojatan domino efekt Sirana u Karlobagu - 4 Gomilaju se gubici Zgarište sirane propada: Novac osiguran, a izvođača nema - "Imali smo nekoliko ponuda, neki od njih su htjeli iskoristiti situaciju"

Ustaju u 5.15, u pola 6 je misa. Nakon molitve, sukladno životnom motu, svatko kreće svojim poslom!

Zvonko vodi računa o samostanu, Tomislav koji je ujedno i župnik, od ljeta radi na novom projektu, proizvodnji sira.

Upravo su sirana i sir ono po čemu su poznati trapisti. Nakon 60 godina, slavni trapist ponovno se počeo proizvoditi. Nema onog tko za taj mliječni proizvod nije čuo, no rijetki su oni koji su ga i probali u njegovu izvornom obliku.

Stotine redovnika, prije stotinu godina. 2008. samo njih dvojica. Sva ostala subraća danas leže pokopani u samostanskom dvorištu. Zvonko i Tomislav jedini su trapisti istočno od Alpa.

Više u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene