Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gurmani došli na svoje

Uz sva poskupljenja, jedna delicija ove godine košta manje: "Što se tiče moga OPG-a, prodali smo sve što smo imali"

Aktualno Galerija Paška janjetina - 1 Paška janjetina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Paška janjetina - 2 Paška janjetina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Paška janjetina - 3 Paška janjetina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Paška janjetina - 4 Galerija 1/4 >>
S polica trgovina bombardiraju nas poskupljenja svega i svačega, no ima i izuzetaka. Od početka ove godine cijena paške mlade janjetine smanjena je sa 120 na 100 kuna po kilogramu. I dok cijena janjetine pada, cijena sira mogla bi uskoro porasti.

Krš i goli kamenjar, trava posuta posolicom i pogled na Velebit od milijun dolara – dom je to ovaca na otoku Pagu.

"Jednostavno: spoj bure, hrane, i pasmine daje rezultat vrhunskog mesa", rekao je Branimir Čemeljić, predsjednik Udruge proizvođača paške ovce.

Prepoznaju to gurmani iz cijele Hrvatske, a posljednjih dana otočni krš gazi sve manje janjadi starije od 45 dana. Ovčari su se dogovorili: janjetinu treba prodati prije mužnje.

"Dogovor je da bude otprilike 120 kuna u vrijeme Božića i Nove godine, a 100 kuna od Nove godine pa se nadalje formira ta cijena", rekao je Čemeljić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRITISAK NA ZDRAVSTVO Mnogi su spremni prije se zaraziti nego cijepiti. Epidemiologinja objašnjava: ''To je apsolutno jako loša ideja''

Na Pagu je trenutačno 36.000 ovaca, a do kraja sezone više od 20.000 janjadi plasirat će se na tržište. Ovčari kažu da je potražnja ogromna, posebice sada jer je cijena niža nego za blagdane, kada je prodano oko 1500 janjaca.

"Što se tiče moga OPG-a, prodali smo sve što smo imali, a za ovu godinu ćemo vidjeti", rekao je ovčar Zvonimir Oliverić.

Dok cijena janjetine može ići i dolje, cijena sira, kažu ovčari, jednostavno mora ići gore jer sve poskupljuje, od hrane do plina.

"Bolje onda ne proizvoditi ili za sebe zadržati nego da si u minusu", rekao je Oliverić.

Pročitajte i ovo Aki Rahimovski - 1 "jedan divan čovjek" Veliko srce Akija Rahimovskog: Rijetki znaju koliki je bio humanitarac, a oni kojima je pomagao neće ga nikada zaboraviti!

Ne kriju da sir donosi najveći prihod, ali i velika ulaganja. Ulogu kod formiranja cijene sira, dodaju, igrat će i dolazak eura, pa bi paški sir, koji sad stoji do 200-injak kuna, uskoro mogli plaćati 30-ak i više eura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene