Obavijesti Pretražite Navigacija
proizvođači u čudu

Umjesto janjetine s ličkih, jedemo onu s tuđih pašnjaka: Zašto domaći farmeri usred sezone nemaju kome prodati meso

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krave (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Krave (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Krave (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija
Uvoz mesa u Hrvatsku je velik. Janjetinu uvozimo iz Bugarske, a govedinu iz Nizozemske. Domaći se farmeri čude kako usred turističke sezone nemaju kome prodati meso.

Umjesto janjetine s ličkih pašnjaka, sve češće jedemo onu iz uvoza. ''Osjeti se da ima jeftinije ponude, a to je uvoz jer mi proizvođači ne bi mogli nuditi po toj cijeni'', kaže Franjo Ramlja, proizvođač janjetine.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Uvoz raste Kupci traže domaće, ali proizvodnja je sve manja: Hoće li pasti cijene mesa? Svinjsko meso (Dnevnik.hr) Guši ih uvoz Ovo meso Hrvati vole, ali proizvođači od toga nemaju previše koristi: Unazad 11 godina proizvodnja je – prepolovljena

Uvozimo je iz Bugarske, ali ne samo janjetinu. U prvih šest mjeseci ove godine uvoz mesa veći je u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvezli smo 150 milijuna eura vrijednog mesa, a istodobno izvezli meso vrijedno 34 milijuna eura.

''Proizvodnja mesa i klaoničkih proizvoda zadovoljava tek 50 posto potreba, a imamo veliki trgovinski deficit koji se na godišnjoj razini kreće preko 290 milijuna eura'', ističe Dragan Kovačević iz Hrvatske gospodarske komore.

Proizvođači se čude

Proizvođači junetine čude se situaciji na tržištu, i to usred sezone. ''U toku sezone je došlo do velikog pada potražnje junećeg mesa. Mi smo očekivali da će se nešto pozitivno dogoditi, doći do potražnje. Međutim, došlo je do značajnog pada, a čak su i cijene krenule dolje i došli smo do situacije da se nema kome prodati usred sezone'', kaže Dean Majdak iz udruge Baby Beef.

No, prodaje se meso iz Nizozemske, Austrije ili Poljske. ''Definitivno se na tržištu nalazi dosta uvoznog mesa i to je jedan od razloga zašto mi ne možemo prodati svoje domaće meso'', tvrdi Majdak.

Treba vratiti stoku na farme

Ipak, smanjiti uvoz, nije, čini se jeftin posao. ''Treba povećati investicije, kroz njih implementirati najnovija tehnološka dostignuća, ali i veterinarsko-zdravstvene standarde'', objašnjava Dragan Kovačević. Treba i vratiti stoku na farme jer smo prošle godine ponovno smanjili i broj goveda, ali i svinja i ovaca, pa čak i peradi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene