Umjesto janjetine s ličkih pašnjaka, sve češće jedemo onu iz uvoza. ''Osjeti se da ima jeftinije ponude, a to je uvoz jer mi proizvođači ne bi mogli nuditi po toj cijeni'', kaže Franjo Ramlja, proizvođač janjetine.
Pročitajte i ovo
Domaći plodovi
Što se događa? U Hrvatskoj nestašica popularnog voća: Uvozimo ga iz Turske, Španjolske, Argentine...
Uvoz raste
Kupci traže domaće, ali proizvodnja je sve manja: Hoće li pasti cijene mesa?
Uvozimo je iz Bugarske, ali ne samo janjetinu. U prvih šest mjeseci ove godine uvoz mesa veći je u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvezli smo 150 milijuna eura vrijednog mesa, a istodobno izvezli meso vrijedno 34 milijuna eura.
''Proizvodnja mesa i klaoničkih proizvoda zadovoljava tek 50 posto potreba, a imamo veliki trgovinski deficit koji se na godišnjoj razini kreće preko 290 milijuna eura'', ističe Dragan Kovačević iz Hrvatske gospodarske komore.
Proizvođači se čude
Proizvođači junetine čude se situaciji na tržištu, i to usred sezone. ''U toku sezone je došlo do velikog pada potražnje junećeg mesa. Mi smo očekivali da će se nešto pozitivno dogoditi, doći do potražnje. Međutim, došlo je do značajnog pada, a čak su i cijene krenule dolje i došli smo do situacije da se nema kome prodati usred sezone'', kaže Dean Majdak iz udruge Baby Beef.
No, prodaje se meso iz Nizozemske, Austrije ili Poljske. ''Definitivno se na tržištu nalazi dosta uvoznog mesa i to je jedan od razloga zašto mi ne možemo prodati svoje domaće meso'', tvrdi Majdak.
Treba vratiti stoku na farme
Ipak, smanjiti uvoz, nije, čini se jeftin posao. ''Treba povećati investicije, kroz njih implementirati najnovija tehnološka dostignuća, ali i veterinarsko-zdravstvene standarde'', objašnjava Dragan Kovačević. Treba i vratiti stoku na farme jer smo prošle godine ponovno smanjili i broj goveda, ali i svinja i ovaca, pa čak i peradi.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr