Saborski zastupnici, ilustracija (Foto:Davor Puklavec/PIXSELL)
Saborski zastupnici, ilustracija (Foto:Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak je predstavljen Parlametar. hr, web alat koji bi javnosti trebao olakšati praćenje rada pojedinog zastupnika, Kluba zastupnika i čitavog Sabora,


"Lansirali" su ga GONG i slovenski institut Danas je novi dan, rečeno je na konferenciji za novinare Mostove zastupnice Ines Strenja Linić, koja je podržala taj projekt i zahvaljujući kojoj je, rečeno je, predstavljen u Saboru.

Vezani članci Ilustracija Rezultati borbe protiv korupcije u Hrvatskoj: "Čista nula, najgore od najgorega" Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Gong prijavio ministra Malenicu zbog sukoba interesa: Imenovao svog savjetnika u radnu skupinu za Zakon o lobiranju

Parlametar je dostupan na domeni parlametar.hr, a može ga se pratiti i na društvenim mrežama Facebooku,Twitteru i Instagramu. Napravljen je na temelju otvorenih podataka Hrvatskoga sabora, a uz financijsku podršku National Endowment for Democracy.

Parlametar.hr koristi opsežnu građu koju "proizvodi" Sabor, organizira je i prezentira pregledno poput društvenih mreža te nudi opcije za lako i jednostavno dijeljenje i preuzimanje sadržaja i grafičkih vizualizacija.

Saborski zastupnici, ilustracija (Foto:Davor Puklavec/PIXSELL) Parlametar je u Saboru predstavila Ines Strenja Linić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prednost te grafičke vizualizacije moći će se, primjerice, vidjeti kod izglasavanja nekog zakona, novinari će ju moći preuzeti i obogatiti svoje izvještaje, kaže Slaven Rašković, voditelj GONG-ova digitalnog tima.

Uz novinare, relevantne rezultate pretraga dobit će i istraživači, programeri, političari, ali prije svega građani. Rašković ističe kako su neki zastupnici pozitivno odgovorili da u sklopu Parlametra objave individualne e-mail adrese kako bi im se građani mogli izravno obratiti.

Filip Dobranić, programer i jedan od autora aplikacije Parlametar.si iz slovenskog instituta Danas je nov dan, kaže kako su tu aplikaciju u Sloveniji odlično primili i zastupnici i mediji, kako ona omogućuje i dublje analize, poput analiza zastupničkih govora, a Hrvatska je prva država u kojoj će se koristiti nakon Slovenije.

Najbitnije je pratiti što zastupnici rade, za to trebaju alati, kaže Strenja Linić koja opetuje i važnost transparentnosti, pa daje punu podršku predstavljenom web alatu.

Dok je predsjednik Sabora bio Božo Petrov (Most) zauzimao se za digitalizaciju i transparentnost rada Sabora, ovo je nastavak toga, poručila je zastupnica.

Parlametar koristi jedan rod kao univerzalan za sve riječi koje imaju rodno značenje, u ovom slučaju ženski. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju