Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LANSIRAN PARLAMETAR

Želite znati što i koliko zapravo rade saborski zastupnici? Ova bi vas web-stranica mogla zanimati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskom saboru u ponedjeljak je predstavljen Parlametar. hr, web alat koji bi javnosti trebao olakšati praćenje rada pojedinog zastupnika, Kluba zastupnika i čitavog Sabora,

"Lansirali" su ga GONG i slovenski institut Danas je novi dan, rečeno je na konferenciji za novinare Mostove zastupnice Ines Strenja Linić, koja je podržala taj projekt i zahvaljujući kojoj je, rečeno je, predstavljen u Saboru.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Parlametar je dostupan na domeni parlametar.hr, a može ga se pratiti i na društvenim mrežama Facebooku,Twitteru i Instagramu. Napravljen je na temelju otvorenih podataka Hrvatskoga sabora, a uz financijsku podršku National Endowment for Democracy.

Parlametar.hr koristi opsežnu građu koju "proizvodi" Sabor, organizira je i prezentira pregledno poput društvenih mreža te nudi opcije za lako i jednostavno dijeljenje i preuzimanje sadržaja i grafičkih vizualizacija.

Prednost te grafičke vizualizacije moći će se, primjerice, vidjeti kod izglasavanja nekog zakona, novinari će ju moći preuzeti i obogatiti svoje izvještaje, kaže Slaven Rašković, voditelj GONG-ova digitalnog tima.

Uz novinare, relevantne rezultate pretraga dobit će i istraživači, programeri, političari, ali prije svega građani. Rašković ističe kako su neki zastupnici pozitivno odgovorili da u sklopu Parlametra objave individualne e-mail adrese kako bi im se građani mogli izravno obratiti.

Filip Dobranić, programer i jedan od autora aplikacije Parlametar.si iz slovenskog instituta Danas je nov dan, kaže kako su tu aplikaciju u Sloveniji odlično primili i zastupnici i mediji, kako ona omogućuje i dublje analize, poput analiza zastupničkih govora, a Hrvatska je prva država u kojoj će se koristiti nakon Slovenije.

Najbitnije je pratiti što zastupnici rade, za to trebaju alati, kaže Strenja Linić koja opetuje i važnost transparentnosti, pa daje punu podršku predstavljenom web alatu.

Dok je predsjednik Sabora bio Božo Petrov (Most) zauzimao se za digitalizaciju i transparentnost rada Sabora, ovo je nastavak toga, poručila je zastupnica.

Parlametar koristi jedan rod kao univerzalan za sve riječi koje imaju rodno značenje, u ovom slučaju ženski. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene