U nedjelju 11. rujna imamo priliku birati novi saziv parlamenta.


Više tisuća osoba želi zastupnički mandat u Hrvatskom saboru na sljedeće četiri godine. Tek poneki od njih ući će u parlament nakon izbora 11. rujna.

Vezani članci Kolut za spašavanje Otkriveni detalji strašne havarije na Jadranu, pronađena tijela tri člana posade: "Svi su skočili u more bez pojasa za spašavanje..." U Rijeci otvorena post-COVID ambulanta za najmlađe - 2 Nacionalni stožer objavio nove brojke: Pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj

Mnogi od vas već su upoznati s izbornim procesima, a mnogi će na izbore po prvi put. Stoga nije naodmet ponoviti zašto je važno izaći na izbore i glasovati. Možete iskoristiti svoje pravo na preferencijalni glas, te tako izabrati kandidata kojeg izravno šaljete u Sabor.

'Na birališta treba doći zbog sebe, zbog svog stava i mišljenja u prvom redu, a tek potom zbog mogućnosti da sudjelujem u demokratskom procesu, koji je zbog deficita spoznaje o demokraciji, još uvijek daleko od onog poželjnog. Na listiću ću ili zaokružiti nešto, ili ću listić ako mislim da nitko ne zaslužuje moj glas, učiniti nevažećim. U svakom slučaju, izlazak je prije svega stav samopoštovanja, a tek potom nekakva demokratska procedura ili obveza', rekao je za Dnevnik.hr profesor Renato Matić.

Izlazak na izbore je mogućnost građana da svojim glasom pridonesu boljem društvu. Zaokruživanjem liste ili osobe na listi biramo zastupnike u parlament i na taj smo način aktivni građani koji sudjeluju u demokratskim procesima.

Davanjem glasa sudjelujemo u biranju smjera u kojem će se sljedeće četiri godine razvijati društvo u kojem živimo. Što veći broj glasača izađe na izbore vlast ima veći legitimitet, čvršća je i za svoje odluke ima podršku većeg broja ljudi.

'U nekim zemljama zapadne Europe u koje se volimo ugledati, izlazak na izbore odnosno glasovanje je obvezatno, što više čak je zapriječena i novčana kazna za neopravdani neizlazak. Riječ je o Belgiji, razlog je vrlo jednostavan, obvezatnost izlaska na izbore pokazuje izvršavanje naše građanske obveze. Kao građanin nisam samo netko tko ima prava već moram preuzeti o obvezu, a to znači da moram sudjelovati u životu svoje zemlje. Ta potreba znači da moram i demonstrirati svoj politički stav i to između ostaloga i zato što se može dogoditi da manjina glasača i datom trenutku izglasa vlast koja će biti nametnuta većini koja je nije izabrala. Tada se to može nazvati i diktaturom. U svakom slučaju slab odaziv na glasovanje nije festival demokracije nego pobjeda glasne manjine nad počesto šutljivom većinom', objašnjava profesor Ivan Tanta.

Demokratski izbori običnim ljudima omogućava da zemlju učine pravednijom i boljom! Budi aktivan građanin koji sudjeluje u odlučivanju!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju