Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražit će izmjenu zakona

PLENKOVIĆ O SRBIJI 'HDZ-ova vlada neće dopustiti da kontinuirano provociraju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će zaštititi pravnu sigurnost hrvatskih branitelja jer najnovije uhićenje pokazuje da se to pitanja mora riješiti, rekao je u subotu u Zadru predsjednik HDZ Andrej Plenković i pozvao Srbiju na dijalog.

"Hrvatska, a osobito buduća HDZ-ova vlada neće dopustiti da Srbija kontinuirano provocira", poručio je Plenković na predstavljanju kandidata 9. izborne jedinice u Zadru.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug'' Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

"Tražit ćemo izmjenu zakona koji imaju (Srbija) o procesuiranju ratnih zločina, zaštitit ćemo pravnu sigurnost hrvatskih branitelja", rekao je.

Slučaj hrvatskog državljanina Zdravka Hlobika, koji je bio uhićen na graničnom prijelazu jer srbijanske vlasti tragaju za njegovim imenjakom kojega terete za terorizam u vrijeme Domovinskog rata ponovno pokazuje koliko je ta tematika osjetljiva, rekao je šef HDZ-a.

"Moramo inzistirati da se to pitanje riješi", rekao je pozivajući Srbiju "da spusti tonove, da otvorimo dijalog".

Na novinarski upit da prokomentira posljednje prijetnje srbijanskoga premijera Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Plenković je kazao da „želi podsjetiti premijera Vučića da je Hrvatska članica Europske unije, da je ispunila visoke kriterije i standarde, najviše koji se očekuju od europskih zemalja kad pristupaju u EU.“

Vučić je u petak optužio Hrvatsku za obnovu ustaške ideologije, a prozvao je i Europsku uniju da šuti o tome.

"Srbija je tek na tome putu. Srbiji predstoji i pravo suočavanje s prošlošću, osobito recentnom prošlošću, iz vremena agresije velikosrpskog Miloševićevog režima početkom devedesetih, kojim je, nažalost, i aktualni premijer u nekoj drugoj ulozi i drugoj stranci dao svoj obol", rekao je Plenković.

Ministar vanjskih poslova u tehničkoj vladi Miro Kovač uhićenje Osječanina Hlobika u četvrtak ujutro na Bogojevu nazvao je "drskom provokacijom srbijanske strane".

Poručio je da Hrvatska takve provokacije više neće trpjeti.

"Očekujemo od Srbije da konačno dostavi hrvatskoj strani sve popise koje ima, svih optuženih, svih osumnjičenih, svih koji su osuđeni u odsutnosti. To bi bila normalna komunikacija dviju susjednih država", rekao je te dodao "Isto tako očekujemo od Srbije da prestane plašiti hrvatske branitelje. To je nedopustivo, Hrvatska to više neće tolerirati. Hrvatska će primijeniti protumjere".(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene