Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon uhićenja Osječanina

'Srbiji ćemo uvesti protumjere, ovakve provokacije nećemo trpjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog uhićenja hrvatskog državljanina Zdravka Hlobika, tehnički ministar Kovač izjavio je kako Srbija ovako nikada neće u EU.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je u subotu da Srbija nikada neće postati članica Europska unije te da će joj Hrvatska uvesti protumjere zbog progona branitelja nakon što je na graničnom prijelazu sa Srbijom uhićen hrvatski državljanin Zdravko Hlobik zbog toga što srbijanske vlasti tragaju za njegovim imenjakom kojega terete za terorizam za vrijeme Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij" Aleksandar Vučić Sve objasnio Vučić objavio kad će se održati novi izbori u Beogradu: "Napravio sam jednu formalnu grešku"

"Ovako ponašanje, ovako zastrašivanje, ovakve provokacije više nećemo trpjeti. I na ovaj način Srbija nikada, ponavljam nikada neće u Europsku uniju. I Hrvatska je spremna na protumjere", rekao je ministar Kovač u izjavi za novinare nedaleko Mostara gdje nazoči obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Osječanina Zdravka Hlobika (54) srbijanske su vlasti u četvrtak uhitile na graničnom prijelazu Bogojevo zamijenivši ga za njegovog imenjaka Zdravka Hlobika iz Jelisavca kojeg u Srbiji terete za terorizam za vrijeme Domovinskog rata, objavio je Glas Slavonije.

Ministar Kovač je zatražio od srbijanskih vlasti da prestanu sa skrivanjem pravosudnih spisa te da vlastima u Zagrebu dostave podatke o hrvatskim braniteljima koji su u Srbiji osumnjičeni ili optuženi i zbog kojih je u Srbiji raspisana tjeralica ili kojima je u Srbiji suđeno u odsutnosti.

On je pojasnio da se u slučaju hrvatskog državljanina Zdravka Hlobika radilo o zamjeni identiteta, te da mu je hrvatski generalni konzul pomogao doći do hrvatske granice.

Odgovor Aleksandru Vučiću

Šef hrvatske diplomacije Miro Kovač izjavio je u subotu da jučerašnji istup srbijanskog premijera Aleksandra Vučića kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije te poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju predstavlja nastavak politike Velike Srbije iz 90-ih godina u kojoj je Vučić i osobno sudjelovao.

'Sjećamo se da je gospodin Vučić tada dolazio u Hrvatsku, u okupirani dio Hrvatske i poručio 1995. godine da Glina i Banija nikada neće biti hrvatska, da su bile i da će ostati srpske i da će tamošnji narod živjeti u Velikoj Srbiji. To je nastavak takvog ponašanja, takve politike, što je za nas neprihvatljivo', rekao je ministar Miro Kovač u mjestu Bilima kod Mostara gdje sudjeluje na komemoraciji u povodu Europskog dana posvećenog obilježavanju žrtava svih totalitarnih režima.

'Naša politika u Hrvatskoj je politika mirotvorstva. To je vrednota hrvatskog ustava, ali mi na sebe ne damo', poručio je Kovač i dodao kako premijer Vučić nastavlja huškati vlastiti narod protiv Hrvatske i Hrvata.

'Ono što smo jučer čuli od gospodina Vučića je huškanje njegovog, srpskog naroda protiv Hrvata, protiv Hrvatske. To je na neki način nastavak politike iz 90-ih godina kada je Hrvatska bila napadnuta, žrtva velikosrpske agresije', dodao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova. Dodao je da se, za razliku od američkog potpredsjednika Joe Bidena koji se nedavno u Beogradu ispričao i izrazio sućut obiteljima žrtava bombardiranja NATO snaga 1999. godine, Aleksandar Vučić nikada nije ispričao Hrvatima. Pozvao je srbijansku vlast da se oslobodi politike Velike Srbije.

'Mi na takvo huškanje srpskog naroda protiv hrvatskog naroda nikada nećemo pristati i tražimo od njega da se konačno oslobodi velikosrpskog razmišljanja , da pomogne sebi i svome narodu i da počne živjeti europske vrijednosti. Da konačno počne živjeti mirotvorstvo o kojemu on govori, a koje nikako da provede u djelo', pojasnio je ministar Kovač.

Srbijanski premijer je sinoć u mjestu Donjoj Gradini u BiH, sudjelujući na obilježavanju žrtava ustaškog koncentracijskog logora Jasenovca, opasno zaoštrio retoriku s Hrvatskom. Pri tome je optužio Hrvatsku da se 'iz ponora povijesti na pozornicu ponovo vraćaju ideje nekadašnje NDH' i poručio kako Srbija 'neće dopustiti ponavljanje Jasenovca, Jadovna, Jastrebarskog, ali ni 'Oluje'.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene