Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inicijativu su podržale su i dvije najjače stranke, SDP i HDZ. 'Javnu obvezu' prva je potpisala Ruža Tomašić.


Ukupno 97 kandidata iz deset stranaka potpisalo je "Javnu obavezu", a četiri stranke su dale javnu potporu inicijativi Udruge poreznih obveznika Lipa kojom je pozvala stranke i kandidate da se obvežu da će biti fiskalno odgovorni, odnosno da će se u Saboru protiviti bilo kakvom daljnjem povećanju poreznog opterećenja te će glasati protiv takvih prijedloga.

Udruga Lipa poziva birače, porezne obveznike da u obzir pri odluci o tome kome će dati glas uzmu u obzir i očitovanje kandidata i stranaka oko povećanja nameta, te u skladu sa svojim drugim stavovima, odaberu one kandidate i liste koje su se obvezale na fiskalnu odgovornost.

Prva je "Javnu obvezu" potpisala Ruža Tomašić, predsjednica Konzervativne stranke, te još 15 drugih članova HKS-a, izvijestili su u petak iz Lipe.

Inicijativu Lipa podržale su i dvije najjače stranke, SDP i HDZ.

ZADOVOLJNI ODGOVORIMA S Udrugom Franak slažu se SDP, Laburisti, MOST i HDSSB

SDP naglašava da je to u skladu s njihovom politikom rasterećenja građana i poduzetnika u svrhu daljnjeg gospodarskog rasta, dok je HDZ podržao inicijativu Lipe istaknuvši da je ona u potpunosti u skladu s ciljevima njihova gospodarskog programa.

Od kandidata dviju vodećih koalicija, "Javnu obvezu" potpisao je Josip Budimir iz HSLS-a (Domoljubna koalicija) te tri kandidata Hrvatskih Laburista (koalicija "Hrvatska raste“).

Narodna stranka - Reformisti pozvali su svoje kandidate da potpišu "Javnu obvezu", što je učinilo 46 kandidata, uključujući i predsjednika stranke Radimira Čačića.

"Javnu obavezu" potpisalo je 13 kandidata Hrvatske stranke prava, uključujući i predsjednika stranke Daniela Srba, četiri kandidata Obiteljske stranke, četiri kandidata Hrvatske zore – stranke naroda, troje kandidata "U ime obitelji", te jedan kandidat stranke Dubrovački demokratski sabor.

Šest kandidata stranke Pametno potpisalo je "Javnu Obvezu“ te su pozdravivši inicijativu, istaknuli kako se u programu jasno određuju o poreznoj politici i protive povećanju poreznog i neporeznog opterećenja građana i poduzetnika. Smatraju da su te vrste tereta premašile podnošljivu razinu i djeluju negativno na razvoj i zapošljavanje.

Udruga Franak od stranaka traži 'hoćemo' ili nećemo' odgovore na ovih 8 pitanja

Predsjednik liste Most nezavisnih lista Božo Petrov podržao je inicijativu Lipe najavivši da će nakon usuglašavanja sa svim kandidatima Mosta nezavisnih lista, u ime svih kandidata za saborske zastupnike koji se kandidiraju na njihovim listama, njihovo djelovanje u Saboru, odluke i aktivnosti biti isključivo usmjerene na smanjenje poreznih i drugih davanja prema državi.

"Hrvatska se nalazi u teškoj ekonomskoj krizi iz koje se jedva počela izvlačiti, i jedini način da dovede u red svoje javne financije i pokrene ekonomiju je da, s jedne strane, počne smanjivati javnu potrošnju, a s druge porezno opterećenje građana. Previsoki porezi guše ekonomsku aktivnost i negativno utječu na standard građana, tako da bi bilo kakvo daljnje povećanje poreznog opterećenja značilo novi pad u recesiju i daljnje zaostajanje Hrvatske za drugim europskim zemljama", zaključuje Lipa u priopćenju. (Hina)