Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako pobjede

PROVJERILI SMO Kako stranke namjeravaju smanjiti nezaposlenost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama su sedmi izbori za zastupnike u Hrvatski sabor stoga smo odlučili provjeriti koje promjene i rješenja kandidati na parlamentarnim izborima, koji će se održati 8. studenog, ističu kao najznačajnije.

Sedam stranaka i velikih koalicija među kojima su SDP i koalicija 'Hrvatska raste', MOST, OraH, Narodna stranka Reformisti, Naprijed Hrvatska-Progresivni savez, Živi zid i Bandić Milan 365, pitali smo - kojim mjerama namjeravaju smanjiti nezaposlenost. Upit je upućen i oporbenom HDZ-u, no na isti nisu odgovorili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrov o foteljama REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna Dobili 7,3 milijuna kuna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora

Pitanje koje je glasilo: Kojim mjerama planirate smanjiti nezaposlenost? A evo i pristiglih odgovora:

MOST

'Poticanjem poduzetništva kroz smanjenje poreza i ukidanjem parafiskalnih nameta oslobodit ćemo poduzetnicima dodatna sredstva koja mogu iskoristiti za širenje poslovanja i reinvestiranje, što dovodi do stvaranja novih radnih mjesta.

Povezat ćemo visoko i strukovno obrazovanje s poduzećima kako bi konačno u Hrvatskoj na tržištu rada došlo do povećanja broja deficitarnih zanimanja i smanjenja zasićenosti tržišta određenim zanimanjima. Dosta je više nepotrebnih i pretjeranih upisnih kvota na pojedinim visokoškolskim ustanovama kojima glavni cilj treba biti obrazovanje budućnosti Hrvatske a ne profit.

Naravno, koristit ćemo i EU fondove za povlačenje sredstava u svrhu zapošljavanja mladih.'

SDP

'Nove mjere zapošljavanja ne mogu povećati zaposlenost u Hrvatskoj. Samo gospodarski rast i investicije mogu utjecati na povećanje zaposlenosti, odnosno otvaranje novih radnih mjesta. Upravo zato je važno da Hrvatska raste i da svi pokazatelji govore o još boljim brojkama rasta BDP-a koje je rezultata mjera i poteza naše vlade.

Nakon perioda gubitka radnih mjesta Hrvatska je konačno krenula putem oporavka tržišta rada.Dok ne dosegnemo gospodarski rast koji će apsorbirati raspoloživu radnu snagu, aktivnim mjerama na tržištu rada nastoji se i može se smanjiti nerazmjer ponude i potražnje za zanimanjima i vještinama na tržištu rada te omogućiti lakši pristup tržištu rada teško zapošljivim osobama. Tako će mjere u budućnosti biti najviše okrenute prema osnaživanju neaktivnih žena na tržištu rada, povećanju i poticanju zapošljivosti starijih i dugotrajno nezaposlenih osoba.

PARLAMENTARNI IZBORI 2015. Analiza izbornih listi Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste

Posebna pozornost bit će usmjerena na obrazovanje i usavršavanje starijih i dugotrajno nezaposlenih osoba kako bi se njihovo iskustvo i znanje stečeno dosadašnjim radom ojačalo s novim znanjima i vještinama, a planirano je i uvođenje fiskalne olakšice za osobe starije od 50 godina.

Nastavljamo sa uspješnim mjerama za mlade osobe. Zapošljavanje nezaposlenih, a posebno nezaposlenih mladih iz evidencije HZZ-a nikada nije bilo snažnije nego zadnje dvije godine. Jačanje gospodarskog rasta i povećanje sudjelovanja u aktivnim mjerama politike zapošljavanja dovest će do daljnjeg opadanja stope nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj', napominju iz SDP-a koji je oko sebe okupio koaliciju 'Hrvatske raste'.

ORaH

'U našem izbornom programu 'Promijeni smjer!' obećavamo rast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti na europski prosjek u sljedeće četiri godine. Ključnim zadatkom smatramo stvaranje pozitivne klime za zapošljavanje te otvaranje velikog broja malih i srednje velikih gospodarskih subjekata na kojima počiva svaka zdrava ekonomija. Kako bismo to ostvarili, ORaH se zalaže za provođenje reforme cjelokupne porezne politike uvođenjem poreznog sustava koji će biti jedan od značajnih faktora poticanja poduzetništva, rasta, razvoja i ulaganja u RH.

Provođenje porezne reforme mora doprinijeti smanjenju nezaposlenosti te je ključan element porezne politike kontinuirano smanjenje poreznog opterećenja pojedinog poreznog obveznika (porezno rasterećenje rada) uz pojednostavljenje i povećanje učinkovitosti naplate poreza, konzistentnost u provedbi (jednaka pravila za sve).

TKO SE SVE NALAZI NA LISTAMA? Nacionalne manjine, članovi Udruge blokiranih, poduzetnici...

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na zapošljavanje mladih te se zalažemo za provedbu sljedećih mjera: pokretanje Zaklade za zapošljavanje mladih, donošenje nacionalne strategije za razvoj ljudskih potencijala, izrada nacionalnog programa za zapošljavanje mladih kroz uvođenje socijalno osjetljivih mjera za minimalno dvogodišnje zapošljavanje mladih kojim će se osigurati povrat dijela javnih investicija u obrazovanje, pozicioniranje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao aktivnog medijatora između nezaposlenih i ekonomski neaktivnih mladih i poslodavaca, informiranje mladih osoba u Hrvatskoj o poduzetništvu i poduzetničkom potencijalu kroz javne kampanje i stimulirajuće start-up programe samozapošljavanja, uvođenje karijernog savjetovanja u obvezno obrazovanje, uvođenje obvezne stručne prakse u srednje strukovne škole i visokoškolske studijske programe, kompletiranje Registra HKO-a i jasno definiranje standarda kvalifikacija i standarda zanimanja za obrazovne programe, povećanje javnog ulaganja u obrazovne programe koji su deficitni na hrvatskom tržištu rada, kao i u neformalne programe i programe cjeloživotnog obrazovanja.

Narodna stranka Reformisti

'Snažnim gospodarskim rastom baziranim na realizaciji projekata od minimalno 10 milijardi kuna iz EU fondova godišnje projekata JPP i energetske učinkovitosti.'

Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez

'Nezaposlenost se u ozbiljnoj mjeri može smanjiti samo investicijama koje otvaraju nova radna mjesta. Zato treba privući domaće i strane investitore, te potaći samozapošljavanje (start up kompanije, obrti i druga slobodna zanimanja, poljoprivredna proizvodnja…).

Sve druge mjere dopunske su. To su različite porezne olakšice za zapošljavanje, prvenstveno mladih, mjere zapošljavanja mladih do polaganja stručnog ispita, subvencije i poticaji za određene poslovne aktivnosti. Sa zapošljavanjem, nužno su povezane i promjene u obrazovnom sustavu. On mora biti više okrenut potrebama tržišta rada te poticati kreativnost i inovativnost. To znači velike promjene kurikuluma, od osnovne škole do sveučilišta.'

Milan Bandić 365

'Mi imamo namjeru prije svega – povećati zaposlenost! A ne hvaliti se smanjivanjem nezaposlenosti, dok nam tisuće ljudi odlaze iz Hrvatske. Cilj nam je i Hrvatsku Narodnu Banku staviti u poziciju odgovornog državnog i društvenog subjekta, dodajući u Zakon o Narodnoj banci njezinu svrhovitu obvezu da povećava zaposlenost, kako je to primjerice u SAD.

Mladima do 30 godina obećali smo punu zaposlenost u naredne 4 godine: rješenje je u gospodarskom katapultu koji će pokrenuti domaćeg poduzetnika, inovatora, high-tech industriju, prerađivačku industriju, eko-poljoprivredu, itd. Rješenje smo našli u ideji Hrvatskog razvojnog fonda koji bi stvorio – bez novog državnog duga - ili aktivirao svježih 10 milijardi Eura za projekte u skladu sa strategijskim odrednicama razvojne politike Hrvatske.'

Živi zid

'Uloga je države stvoriti uvjete u kojima se može razvijati poduzetništvo i proizvodnja. Potrebno je reformirati pravosuđe, maknuti korumpirani kadar iz DORH-a i DSV-a, a neposredno time i sudova. Ukidanjem valutne klauzule na kredite i smanjenjem eskontne stope HNB-a, Hrvatska će imati jeftin novac kojim će financirati projekte i inovacije. Kamatna stopa za proizvodne djelatnosti mora biti maksimalno 3% bez jamaca, hipoteka, potkredita i valutne klauzule.

Također, narodna banka bi provodila politiku plutajućeg tečaja čime bi se prestao subvencionirati uvoz i domaća proizvodnja bi postala konkurentnija. Inspekcije moraju dobiti savjetodavnu ulogu, a maksimalno ćemo smanjiti i ubrzati birokraciju. Potrebno je postupno smanjivati PDV i doprinose, te parafiskalne namete poput članarine HGK, spomeničke rente ili HRT pretplate.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene