Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u četvrtak su pojasnili kako temeljem preferiranih glasova u Hrvatski sabor može biti izabrano i više kandidata s iste kandidacijske liste.


Mandati koje je osvojila pojedina lista na izborima rasporedit će se među kandidate s te liste prvenstveno temeljem preferiranih glasova, a zatim temeljem redoslijeda kandidata na listi i to: ako niti jedan kandidat na listi nije osvojio najmanje 10 posto glasova liste, preferirani glasovi tih kandidata neće se uvažiti te će se mandati raspodijeliti prema redoslijedu kandidata na listi.

Vezani članci Slika nije dostupna Objavljeno gdje će se ponoviti izbori zbog nepravilnosti Slika nije dostupna REZULTATI DIP-a: Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, MOST 19, IDS 3, Živi zid 1, HDSSB 2, Bandić Milan 2, Uspješna Hrvatska 1

Ako je jedan kandidat na listi osvojio najmanje 10 posto glasova liste, on će imati prednost pred drugim kandidatima s te liste bez obzira na njegov poredak na listi, dok će se preostali mandati raspodijeliti prema redoslijedu kandidata na listi. Ako je pak više kandidata na listi osvojilo najmanje 10 posto glasova liste, mandati će se rasporeditit prema broju preferiranih glasova koje su kandidati osvojili, s tim da kad dva ili više kandidata dobiju isti broj preferiranih glasova, odlučuje njihov poredak na listi.

PROVJERILI SMO Kako stranke namjeravaju smanjiti nezaposlenost?

Ako lista osvoji više mandata, a samo dio njih se rasporedi temeljem preferiranih glasova koje su kandidati osvojili, preostali mandati se raspoređuju prema redosljedu kandidata na listi, priopćio je DIP. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju