Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmanje 40 posto

DIP nadležnima 'prijavio' tko nije poštovao 'žensku kvotu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo (DIP) obavijestilo je pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i Državno odvjetništvo o stranačkim listama koje nisu ispunile zakonom propisanu kvotu o najmanje 40 posto žena na izbornim listama, potvrđeno je Hini u Povjerenstvu koje nije željelo komentirati procjene o novčanim kaznama koje bi mogli dobiti prekršitelji.

Povjerenstvo nije ovlašteno davati 'procjene' oko daljnjeg postupanja tijela kojima je upućena navedena obavijest, niti o eventualnom prekršajnom kažnjavanju izbornih sudionika koji nisu poštovali obvezu o uravnoteženoj zastupljenosti pripadnika oba spola na listama, odgovorilo je Povjerenstvo upitano za procjene da bi HDZ, odnosno njegova Domoljubna koalicija, mogli biti kažnjeni sa više od pola milijuna kuna, a SDP i njegova koalicija sa 250 tisuća kuna, jer nisu poštovali propisanu zastupljenost.

DIP-ova obavijest potvrdila je da HDZ-ova Domoljubna koalicija nije 'žensku kvotu' poštovala ni na jednoj od 11 izbornih listi (deset u Hrvatskoj te u 'dijaspori'), SDP-ova Hrvatska raste na pet (od deset), a HDSSB na dvije (od dvije) izborne liste.

Manjak žena na čak devet listi imala je Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP), na po dvije su liste 'podbacili' koalicija Naprijed Hrvatska Ive Josipovića i Narodne stranke reformista te Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP), a 'samo' na jednoj koalicija Hrvatske kršćanske demokratske unije, Hrvatske demokratske stranke i nacionalnih demokrata.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Nina Obuljen Koržinek HDZ-ova ministrica Obuljen Koržinek: "Razgovori o formiranju nove Vlade tek počinju"

Karamarko o Istri: Mi smo za decentralizaciju, ali samostalna pokrajina - to ne

Političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji dužni su na kandidacijskim listama za izbor zastupnika poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, podsjeća DIP i navodi da Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje da će se oni koji ne poštuju to načelo kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 50.000 kuna.

DIP također podsjeća kako je u svom priopćenju iz listopada upozorio da se na parlamentranim izborima 8. studenoga 2015. mora osigurati zastupljenost pripadnika žena i muškaraca na stranačkim i neovisnim listama u visini od 40 posto.

ZAJEDNO ZA ISTIM STOLOM 'Krenula izgradnja novog "pontonskog MOST-a"!'

"Odlukom i Rješenjem Ustavnog suda od 24. rujna (…) ukinut je dio odredbe članka 21.a st. 2. Zakona o izborima zastupnika koja glasi: „Lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana“.

Međutim, i nadalje ostaje na snazi članak 35. Zakona o ravnopravnosti spolova koji propisuje novčanu kaznu od 50.000 kuna za prekršaj ako prilikom predlaganja lista kandidata/tkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, predlagatelji ne poštuju načelo o uravnoteženoj zastupljenosti pripadnika oba spola utvrđeno člankom 15. st. 2. Zakona o ravnopravnosti spolova", poručuje DIP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene