Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan od najvećih PDV-a

Oporba 'oplela' po Liniću: 'Rast kamatne stope bio bi katastrofa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optimistične poruke iz ministra Slavka Linića komentirali su i oporbenjaci. Gospodarski rast, poručuju, moguć je jedino uz bolju investicijsku klimu, koju ionako koče visoki porezi. Rast kamata pri otplaćivanju vanjskog duga bio bi loš znak, a negativnu sliku upotpunili bi porazni rezultati prvih nekoliko mjeseci članstva u Europskoj uniji.

Izjavu ministra Linića, o mogućem rastu kamatne stope na 11 posto, pri otplaćivanju vanjskog duga, oporba je dočekala na nož. 'To je katastrofa, u biti izjava jer kamatna stopa je pokazatelj rizičnosti u državu, ali isto tako onda i indikator svim ostalima koji daju sredstva privatnom sektoru. Do 5 posto je nešto što je normalno, i što je indikator dobrog vođenja politike, sve iznad toga je loše', kaže Ivana Maletić, HDZ-ovka u EU parlamentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Malo pohvala, više pokuda Oporba o Vladinim mjerama: "Svega pomalo, a zapravo ništa ni za koga. Njima se želi anulirati bijes javnosti" Slika nije dostupna Neiskorišteni milijuni 'Hrvatska ne koristi novac iz EU fondova'

Kritičan je i laburist Dragutin Lesar. 'Ministar Linić malo zbunjuje u zadnje vrijeme, jer je rekao da bi danas mogli jeftinije na američkom financijskom tržištu zaduživati, nakon što nam je rejting pao u smeće, nego je to prije godinu dvije bilo', drži Lesar.

>> Linić: Zemlje koje nisu u EU nam zavide!

Jedna od najviših stopa PDV-a u Uniji, od 25 posto, najveći je neprijatelj potencijalnim ulaganjima. 'Stalne promjene u fiskalnoj politici su uvijek loše rješenje i nisu na tragu stvaranja dobrog poduzetničkog okruženja koje se mora dogoditi da bi potakli gospodarski rast i razvoj', dodaje Ivana Maletić.

Umjesto da prvu godinu članstva u Uniji, s povučenim novcem iz strukturnih fondova, završimo u plusu od 106 milijuna eura, oporba upozorava da ćemo u minus od 44 milijuna. To bi značilo da smo više novca uplatili, nego dobili. 'Što bi bilo prvi put u povijesti EU da jedna država u prve dvije godine članstva postane neto uplatiteljica. razvijenim zemljama bi pomagali, ako se nađemo u toj situaciji, a kako stvari stoje, i po najavama same vlade, očito je da ćemo se naći', smatra Maletić.

No, vladajući ne vjeruju u takav rasplet. 'najsvježiji podaci iz min financija pokazuju da bi mi u ovoj godini isplati projekte u vrijednosti oko 250 milijuna eura, a uplata u eu proračun je negdje oko 244. dakle, u plusu smo', kaže Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

S time se ne slažu u razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje, gdje kažu da Vlada nema strategiju rada ni smjernice za županije. 'Vrijeme prolazi, EU ne čeka i mi ćemo gubiti našu članarinu nažalost, sve dok se jasno ne slože strateški dokumenti RH, koji u ovom trenutku nisu složeni. ne može se dogoditi da mi idemo šumom, a vlada drumom', tvrdi Stjepan Ribić iz regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.

Ribić dodaje - ako Vlada i danas objavi natječaj, on mora biti otvoren najmanje 3 mjeseca. Drugim riječima, već ćemo ući u 2014., a neiskorišteni milijuni otići će u korist Bruxellesa.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene