Dobroslav Paraga
Dobroslav Paraga Foto: Boris Scitar/Vecernji list/Pixsell

Hrvatska stranka prava (HSP) 1861 predložila je u petak da Ustavni sud poništi odluku Državnog izbornog povjerenstva (DIP) o rezultatima izbora za predsjednika države 5. siječnja te naloži DIP-u ponovni izračun rezultata jer u drugom krugu nije ubrojio glasove birača koji su glasali nevažećim listićima.


DIP je pogrešno izračunao ukupan broj svih birača koji su glasali jer je iz toga broja isključio nevažeće glasačke listiće, pa je iz toga pogrešno izračunat postotak dobivenih glasova za oba predsjednička kandidata, navodi ta stranka čiji je predsjednik Dobroslav Paraga.

Vezani članci Parlamentarni izbori 2020 Potpuni trijumf HDZ-a, Vladu ne bismo trebali dugo čekati. Teški poraz Restart koalicije Andrej Plenković Plenković o neradnoj nedjelji: "Ako se sada epidemiološki konstatira da to više nije nužno, onda će se ta mjera ukinuti"

DIP je, naime, odlučio kako je pobjednik izbora Zoran Milanović s osvojenih 1.034.389 glasova birača (52,67 posto). Njegova protukandidatkinja, Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 929.488 glasova (47,33 posto).

"Ta je odluka neustavna, a temeljem nje izabrani predsjednik Zoran Milanović neustavni je predsjednik RH jer je odluka donesena suprotno članku 95. stavak 2. i 3. Ustava Republike Hrvatske", navode iz HSP-a 1861.

Tumače kako je DIP konačne rezultate izbora proglasio isključivo na temelju važećih glasačkih listića, dok nevažeći, kojih je bilo 89.415, nisu ubrojeni u ukupni broj temeljem kojeg se izvodi postotak glasova koje su kandidati osvojili.

Ta izvanparlamentarna stranka navodi i kako je u prvom krugu izbora DIP postupio drugačije, pa je nevažeće listiće ubrojio u ukupan broj glasova iz kojeg je izveo postotke osvojenih glasova predsjedničkih kandidata.

HSP 1861. zbog svega navedenoga traži od Ustavnog suda nadzor nad ustavnošću i zakonitošću drugog kruga izbora za predsjednika Republike. (Hina)