Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz godine u godinu slušamo o prevelikom broju parafiskalnih nameta koje plaćaju građani i poduzetnici. Prvi je put Ministarstvo gospodarstva objavilo registar u kojem se vidi koliko takvih davanja zapravo ima. Znate li da u Hrvatskoj postoji naknada za pravo uporabe adrese i brojeva? To je samo jedan u nizu neporeznih davanja koje je vlada pobrojala.


U Hrvatskoj je prošle godine bilo ukupno 547 neporeznih nameta. A ukupno smo ih platili 9 milijardi kuna. Ili, ako to pretvorimo u BDP to je 2,8 % BDP-a. Plaćaju i građani i poduzetnici. Od toga su poduzetnici dali 5,2 milijarde, a građani 3,8 milijardi kuna.

Vezani članci Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 3 Poduzetnici u strahu od novih mjera: "Još jedan lockdown nećemo preživjeti" Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Poslodavci Vladi: "Hitno režite parafiskalne namete, kriza će biti teška"

Najveći iznos neporeznih nameta, otišao je na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Čak 4 milijarde i 400 milijuna kuna. To ministarstvo ubire 20 nameta, a najpoznatiji među njima su naknade za vodni doprinos ili zaštitu i uređenja voda. Plaćamo ih i mi i tvrtke.

Pod Ministarstvom mora, prometa i infrastrutkure je nameta teških 2 milijarde kuna. Građani i gospodarstva plaćaju primjerice, naknadu za pravo upotrebe adrese i brojeva, naknadu za sigurnost plovidbe ili za upotrebu pomorskog dobra. Ukupno ih je 36.

U zdravstvu je najviše nameta, njih čak 59. Uglavnom se radi o članarinama u stručnim komorama ili naknadama za stručne ispite. I na to ime uplaćeno je 223,5 milijuna kuna.

Cilj registra je rezanje nepotrebnih nameta. I olakšavanje poslovanja. Samo prošle godine nitko, ni građani, ni gospodarstvenici nisu platili ni kune za čak 69 nameta, među kojima su i razne pristojbe.

Nitko, ako je za vjerovati neplaćenim nametima, nije tražio prenamjenu poljoprivrednog zemljišta. Nije se izdala ni jedna biljna putovnica. A čini se kako u 2016. godini nitko nije ni gradio čamce, jer ni takva naknada nije naplaćena. Prema registru, prošle godine nitko se nije obrazovao za mjere zaštite od ionizirajućeg zračenja.

Ako mislite da nešto treba ukinuti, možete pisati Ministarstvu gospodarstva. Jer oni od svih traže prijedloge koje parafiskalne namete od njih podsjetimo čak 547 mogu ukinuti. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju