Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljen najnoviji popis

Ministrica Dalić najavljuje rezanje parafiskalnih nameta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica gospodarstva Martina Dalić najavila je značajno rezanje parafiskalnih nameta. Naime, ministarstvo je objavilo novi popis s čak 547 nameta koje plaćaju građani i poduzetnici. I tako, uz sve poreze koje plaćaju - državnu i lokalne blagajne pune s više od 9 milijardi kuna.

Popis na 63 stranice vrijedan 9,3 milijarde kuna. Toliko, uz redovite poreze, građani i poduzetnici plaćaju državi, županijama, gradovima i općinama.

Ceste, vode, šume - ta džungla nameta Denisovu tvrtku stoji između 45 i 70.000 kuna na godinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ENERGETSKA ODRŽIVOST Hoće li događaji na istoku ugroziti njihovo poslovanje? Ekipa Nove TV zavirila je u Podravkine proizvodne pogone Martina Dalić GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV VIDEO Martina Dalić zanijemila na Bagino pitanje: ''Pa nisam vas pitao jeste li ukrali milijun eura''

"Za taj novac bi mogli sigurno platiti jednu plaću za pola godine jednom motiviranom djelatniku. Jedan od onih koji mene osobno žulja je recimo, članarina Turističkoj zajednici. Mi u svom poslovanju s Turističkom zajednicom imamo dodira nula posto", kaže poduzetnik Denis Ćupić.

Najviše nameta građani i poduzetnici plaćaju Ministarstvu zaštite okoliša - više od 4,4 milijarde kuna. Zatim Ministarstvu prometa - više od 2 milijarde kuna, te Ministarstvu kulture, gdje je i HRT, više od milijardu i 300 milijuna kuna.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić najavljuje značajno rezanje nameta.

"Cilj ministarstva je smanjivanje parafiskalnih nameta između 20 i 30 posto kroz slijedeće tri godine", najavila je.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca kažu da ne znaju za drugu zemlju s toliko parafiskalnih nameta.

"Oko 2 milijarde kuna ja vjerujem da se može dobrom analizom uštedjeti i smanjiti i građanima i poduzetnicima. Ali vidjet ćemo kad krenemo u analizu koji su iznosi i jesu li oni stvarno potrebni. Možda ima i više", kaže čelnik HUP-a Davor Majetić.

Iako ih je 547, popis nameta nije konačan, pa je Ministarstvo na svojim internetskim stranicama postavilo obrazac da poduzetnici i građani mogu prijaviti ako plaćaju još neki namet koji nije na popisu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene