Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstarija izložba grafičkog dizajna

Parabureau u žiriju 24. međunarodnog bijenala u Brnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlog je tjedna u Moravskoj galeriji u Brnu, Češka, otvoreno 24. bijenale grafičkog dizajna Brno 2010, a u međunarodnom žiriju sastavljenom od uglednih i proslavljenih grafičkih dizajnera - Koichi Sato, Karel Martens, Scott Santoro iz Pratt Instituta, SAD, glavni urednik Eye Magazinea John Walters i dr. - bio je i hrvatski dizajner Igor Stanišljević, kreativni direktor nagrađivane dizajnerske agencije Parabureau.

Riječ je o najstarijoj međunarodnoj izložbi dizajna, na kojoj su od 22. 6. do 24. 10. izložena djela dizajnera iz cijeloga svijeta, a koja je ujedno popraćena i simpozijem pod nazivom Jesu li ideje danas dovoljne?, na kojem se raspravljalo o aktualnim pitanjima u dizajnu. Na simpoziju su predavanja održali svi članovi žirija, kao i važni stručnjaci s područja dizajna, poput Andrzeja Klimowskog (Royal College of Art, London), Martina Woodtlija (najmlađi član Alliance Graphuique Internationalea) i Odeda Ezera (Shenkar College of Design and Engineering, Ramat Gan, Izrael).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Domaća pamet, velike nagrade Veliko svjetsko priznanje za rebranding Pule Slika nije dostupna 'Nije protivan ustavu' Češki ustavni sud odobrio Lisabonski ugovor

U sklopu bijenala otvorena je izložba gostujućeg kustosa, uglednog teoretičara dizajna Ricka Poynora, pod nazivom Nadrealizam i grafički dizajn, koja je tematizirala alternativnu tradiciju unutar grafičkog dizajna. Također, otvorena je i izložba na kojoj su bili predstavljeni radovi svih članova međunarodnog žirija.

Ovogodišnje izdanje bijenala posvećeno je korporativnom, obavještajnom i oglašavačkom grafičkom dizajnu i posterima. Na bijenalu je predstavljeno 600 radova autora iz 32 zemlje, a od 600 odabranih radova, žiri je odlučio dodijeliti Grand Prix Cornelu Windlinu iz Švicarske. Dodijeljene su i nagrade za svaku kategoriju posebno - Ralphu Schraivogelu za poster, Yumiko Yasudi za korporativni identitet, a kreativnom studiju Cyan iz Njemačke dodijeljena je posebna nagrada Typo Design Cluba.

Igor Stanišljević (1970., Pula) diplomirao je na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik je organizacijskog odbora internacionalne izložbe dizajna Zgraf '09. i Zgraf '10.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene