Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papaline će izumrijeti, a srdele pobjeći u veće dubine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U moru kod Hvara je nedavno izmjeren 31 Celzijev stupanj, što je na pragu kritične granice od 35 stupnjeva, iznad koje će stradati jadranska fauna.

Mijenjanje jadranske faune sasvim je izvjesno ako se nastavi trend porasta površinske temperature mora, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Građani traže spas od vrućine u Zadru Pripazite Vrhunac je toplinskog vala! Cijeli Jadran u crvenom, vrijeme je opasno: Pogledajte kad stiže osvježenje Kako se građani nose s vrućinama pitali smo vas VIDEO Kako Zagrepčani podnose vrućine na gradskom asfaltu: "Moramo se snalaziti"

'Smatramo da je 35 stupnjeva kritična granica, dok bi temperatura od 40 stupnjeva bila potpuna katastrofa. No, već i temperatura od 31 stupnja, ako bi dulje potrajala, mogla bi za neke jedinke poput papalina značiti smrt. Sigurno je da će i srdela bježati u veće dubine, jer njima odgovara temperatura od 10 do 13 stupnjeva, i to poglavito za mrijest, a slično vrijedi i za škampe', rekao je prof. dr. Jakov Dulčić, voditelj Laboratorija za etiologiju i priobalni riboliv splitskog instituta za oceanografiu i ribarsvo.

Doduše, posljedice klimatskih promjena na živi svijet u moru još nije moguće uočiti u potpunosti, a osim negativnih, mogući su i neki pozitivni učinci u gospodraskom smislu, primjerice porast organizama koji mogu postati alternativne vrste u ulovu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene