Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Blaženog Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, vatikanski su oci uvrstili među svece koje štuju i zazivaju katolici cijelog svijeta.


Taj iznimno važan dokument, kako doznaje Dnevnik Nove TV, nazvan je Verbum domini, odnosno riječ Božja. Potpisao ga je papa Benedikt 16., inače veliki štovatelj i promicatelj Stepinčeva djela. Blagopokojni kardinal sada je u skupini svetaca poput svetog Benedikta i svetog Franje Asiškoga. Papa u lipnju dolazi u Hrvatsku pa je stoga i neizbježno pitanje, hoće li u Zagrebu objaviti datum proglašenja Stepinčeve svetosti?

Vezani članci Pietro Parolin, Andrej Plenković - 1 Vatikanski državni tajnik: ''Vatikan se snažno zalaže za jednakopravnost naroda u BiH'' Papa koristio dizalo za ulazak u zrakoplov - 1 FOTO Papa morao upotrijebiti dizalo za ulazak u avion: Otkrio je hoće li otići u Ukrajinu

>> Papa Benedikt XVI. dolazi u Hrvatsku 4. lipnja 2011.

Iznimna je to čast za Crkvu i narod. Bio bi to najjasniji komentar riječi božje, važnog dokumenta kojim blaženog Alojzija Stepinca Vatikan svrstava u red svetaca koje štuju katolici cijeloga svijeta. Ili svjetovnim rječnikom rečeno: blaženi Stepinac je ušao u prvu svetačku ligu, skupa sa svetim Benediktom, svetim Franjom Asiškim, svetom Terezijom Avilskom, i drugima, on je na popisu onih koji su svojim životom beskompromisno svjedočili riječ Božju. Žrtvujući sebe u raznim vremenima i epohama mijenjali povijest i Crkve i svijeta.

Imao veliku konkurenciju

'Dokument Verbum domini potiče Crkvu na novo vrednovanje riječi božje koja je njezin temelj. Kardinal Stepinac stoga je, uvjetno rečeno, imao veliku konkurenciju. I između stotina blaženika i svetaca, časnih žena i muškaraca, vatikanski su biskupi za prestižni svetački popis izabrali upravo njega', istaknuo je prof. dr. Željko Tanjić, sa KBF-a u Zagrebu.

'Papa Benedikt XVI veliki je štovatelj i promicatelj Stepinčeva djela. Stepinčeva kanonizacijska kauza je, neslužbeno doznajemo, pri samome kraju. Papa u lipnju dolazi u Zagreb. Hoće li tada objaviti datum proglašenja Stepinčeve svetosti? Crkva ne želi špekulirati. Stoga se svi tomu zasad tek usuđujemo nadati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju