Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatikan opovrgava

'Papa Franjo nije šutio tijekom vojne diktature'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je u petak oštro odbacio optužbe nekih kritičara u Argentini da se papa Franjo oglušio na sustavna kršenja ljudskih prava tijekom vojne diktature u toj južnoameričkoj zemlji.

Glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi rekao je novinarima kako te optužbe treba "jasno i oštro odbaciti". "Iza njih stoje protuklerikalni, lijevičarski elementi koji inače napadaju Crkvu", istaknuo je.

Kritičari Jorgea Bergoglia, bivšeg nadbiskupa Buenos Airesa, tvrde da nije zaštitio svećenike koji su se usprotivili diktaturi tijekom "prljavog rata" od 1976. do 1983. te da nije dovoljno govorio o ponašanju Crkve tijekom vojne diktature.

Pročitajte i ovo Papa Franjo papa Franjo Vatikan objavio najnovije informacije o stanju Pape Papa Franjo Sada oporavak Iz Vatikana objavili: Operacija pape Franje prošla je bez komplikacija, trajala je tri sata - "Dobro je, budan i dobrog raspoloženja"

U nepuna dva dana novi papa Franjo izgradio je predodžbu o sebi obilježenu jednostavnošću, poniznošću, iskrenošću i odlučnošću, a kardinali se prisjećaju njegova držanja uoči izbora i brojnih postupaka koji pokazuju da ne želi čast.

Ponizan i skroman, ali odlučan poglavar

Papa Franjo zadržao je svoj biskupski križ oko vrata, vozio se dizalom i minibusom s 'braćom' kardinalima, odbivši vožnju papinskim automobilom. Dok su kardinali čekali u redu da se pozdrave s njim, dugo se zadržao u razgovoru s indijskim kardinalom Ivanom Diasom u invalidskim kolicima, rekli su francuski kardinali.

>> Papa primio kardinale

U rimskom javnom prijevozu još se govori o potpuno neočekivanoj 'gesti' novog Pape isusovca kada se, u bijeloj mantiji, bez crvenog palija, prvi put pojavio pred mnoštvom na balkonu Bazilike svetog Petra.

'Prvo... prvo vas molim za jednu uslugu!', pokorno je zamolio dok su vjernici na trgu čekali blagoslov 'Urbi et orbi'. 'Molim vas da vi zamolite Gospodina da blagoslovi mene: bit će to molitva naroda koji moli blagoslov za svog biskupa. U tišini molite za mene!'.

Zatim se naklonio kako bi primio blagoslov vjernika u dojmljivoj tišini.

'Od mnogih nas, kardinala, zatražio je molitvenu potporu' odmah nakon izbora, potvrdio je kardinal Bordeauxa Jean-Pierre Ricard. Rekao je i da je 'grješnik'. 'Treba mi vaša molitva', poručio je kardinalu Lyona Philippe Barbarinu.

Takav stav duhovne poniznosti, odgovornosti pred kršćanskim pukom, možda i iz straha pred težinom zadaće, vidljiv je i iz desetominutnog govora na balkonu koji je počeo dugom šutnjom.

Na balkonu bazilike svetog Petra nije nastupio kao poglavar opće Crkve, nego kao obični 'rimski biskup'.

>> Doznajte kakvi su stavovi novog Pape!

Papa Franjo unosi promjene u Crkvu?

Govorio je o putu koji 'biskup i narod' zajedno 'počinju' nerazdvojno povezani, o 'putu bratstva, ljubavi i povjerenja među nama'. Ističe bratstvo, povjerenje, kolegijalnost, vrijednosti koje treba ponovo vratiti na prvo mjesto u podijeljenoj Crkvi, potresenoj skandalima i ponekad udaljenoj od malenog čovjeka.

Zatim se malo našalio, poput Ivana Pavla II.: 'Čini se da su moja braća kardinali išli tražiti rimskog biskupa na drugi kraj svijeta!' i uputio topao poziv na molitvu za papu u miru Benedikta XVI. Nakon toga je zajedno s vjernicima na latinskom izmolio Očenaš i Zdravomariju.

Na kraju je izrekao jednostavne riječi koje podsjećaju na 'dobrog papu Ivana XXIII.' i njegovu dobroćudnost: 'Braćo i sestre, neizmjerna vam hvala na prihvaćanju. Sutra ću se poći pomoliti Majci Božjoj, da čuva cijeli Rim. Laku noć i ugodan odmor!'

U svom drugom izlasku u javnost u četvrtak ujutro molio je i položio jednostavan stručak cvijeća pred drevnu Gospinu sliku u rimskoj bazilici Svete Marije Velike te je molio pred drugim oltarom gdje je sveti Ignacije Lojolski, osnivač isusovaca, slavio svoju prvu misu, nakon čega se pojedinačno pozdravio s ispovjednicima u bazilici.

Prva misa u Sikstinskoj kapeli

Tijekom poslijepodneva u Sikstinskoj je kapeli održao svoju prvu misu 'pro Ecclesia' (za Crkvu) gdje je opet priredio iznenađenje nepripremljenom propovijedi, koja je bila kratka ali duboka, opomena protiv 'svjetovnog načina razmišljanja' i poziv na karitativno zauzimanje u Kristovo ime.

'Kada hodamo bez križa, nismo istinski učenici Gospodinovi (...). Imajmo hrabrosti hodati uz Krista s njegovim križem!', rekao je papa.

Govoreći o Crkvi rekao je: 'Ako ne gradimo na kamenu, događa se ono što i djeci kada grade kule od pijeska. Sruše se'. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene