Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naredne godine

Papa Benedikt XVI. 2011. dolazi u posjet Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Ureda predsjednika RH Ive Josipovića potvrđeno je da će papa Benedikt XVI. 2011. godine posjetiti Hrvatsku.

Prilikom zadnjeg susreta s poglavarom Rimokatoličke crkve predsjednik Josipović pozvao ga je u Hrvatsku. Iz njegova ureda na Pantovčaku danas je službeno potvrđeno da je papa Benedikt prihvatio poziv. 'Papa Benedikt XVI. pismom je obavijestio da prihvaća poziv i posjeti našu zemlju' kazao je Josipović. Objasnio je kako je posjet Svetog oca od iznimne važnosti za našu zemlju jer on donosi poruku mira, suživota i ljubavi. Bit će to prvi posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

>> Josipović: Papa ozbiljno razmatra posjet Hrvatskoj 2011.

Predsjednik Josipović je najavio da će se osnovati državna komisija sastavljena od predstavnika Ureda predsjednika, Vlade i Katoličke crkve u Hrvatskoj. Papa će u Hrvatskoj provesti jedan vikend i to najvjerojatnije samo u Zagrebu.

Predsjednik Josipović je podsjetio kako je još nakon svog posjeta papi Benediktu XVI. kazao kako Hrvatska ima podršku Vatikana, ne samo u pogledu našeg ulaska u EU nego i u pogledu reformi koje se provode u Hrvatskoj i u pogledu hrvatske regionalne politike, pomirbe i suradnje. 'Upravo zato mislim da će posjet Svetog oca biti dodatni poticaj svima nama da ustrajemo u reformama i jasna poruka Europi da Hrvatska jest europska zemlja", naglasi je Josipović i dodao kako će biti osnovana državna komisija sastavljena od predstavnika Ureda predsjednika, Vlade i Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Kardinal Bozanić podsjetio je da su poziv Svetom ocu da posjeti Hrvatsku uputili i Katolička crkva u Hrvatskoj, predsjednik države Josipović te predsjednica Vlade Jadranka Kosor. "To je radosna vijest, radosna vijest osobito za vjernike", naglasio je i dodao da će do posjeta doći najvjerojatnije u prvoj polovici iduće godine, za vikend, subotu i nedjelju.

'To će biti u prigodi Nacionalnog obiteljskog dana koji će se odrediti tog vikenda. Znači, Nacionalni obiteljski dan će se slaviti onog vikenda kada Sveti otac bude došao u Hrvatsku', rekao je i dodao da će to biti u Zagrebu. "Sveti otac tom će prigodom hodočastiti na grob blaženog Alojzija Stepinca i tamo se pomoliti", dodao je. Bozanić je na pitanje novinara dodao da će Papa najvjerojatnije boraviti samo u Zagrebu.

Predsjednik HBK Srakić također je naglasio kako je posjet Pape veliki poticaj i, pozvavši se na riječi predsjednika Josipovića, kazao kako, ako je negdje potreban poticaj i reforma, onda to obitelj. Sveti Otac dolazi nas ohrabriti, ohrabriti obitelji, svećenike u njihovom radu. Sveti Otac dat će poticaj i podršku hrvatskom narodu i građanima i onima koji ga vole, dodao je.

Njegov prethodnik papa Ivan Pavao II Hrvatsku je posjetio čak tri puta. Tijekom svojeg posljednjeg posjeta 2003. godine posjetio je Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar. Drugi put je u RH boravio 1998. godine, a posjetio je Split i svetište u Mariji Bistrici i uzdigao na čast oltara blaženog Alozija Stepinca. Prvi put papa Ivan Pavao II. Hrvatsku je posjetio 1994. (Mi. Dr./Hina)

.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene