Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Ureda predsjednika RH Ive Josipovića potvrđeno je da će papa Benedikt XVI. 2011. godine posjetiti Hrvatsku.


Prilikom zadnjeg susreta s poglavarom Rimokatoličke crkve predsjednik Josipović pozvao ga je u Hrvatsku. Iz njegova ureda na Pantovčaku danas je službeno potvrđeno da je papa Benedikt prihvatio poziv. 'Papa Benedikt XVI. pismom je obavijestio da prihvaća poziv i posjeti našu zemlju' kazao je Josipović. Objasnio je kako je posjet Svetog oca od iznimne važnosti za našu zemlju jer on donosi poruku mira, suživota i ljubavi. Bit će to prvi posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj.

Vezani članci Uredske podvale Suptilne uredske podvale koje mogu naživcirati baš sve kolege na urnebesan, a bezazlen način Suradnja Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića - 6 Što bi to bila "tvrda kohabitacija" i kako će izgledati u praksi? Prvi test uslijedit će već nakon inauguracije

>> Josipović: Papa ozbiljno razmatra posjet Hrvatskoj 2011.

Predsjednik Josipović je najavio da će se osnovati državna komisija sastavljena od predstavnika Ureda predsjednika, Vlade i Katoličke crkve u Hrvatskoj. Papa će u Hrvatskoj provesti jedan vikend i to najvjerojatnije samo u Zagrebu.

Predsjednik Josipović je podsjetio kako je još nakon svog posjeta papi Benediktu XVI. kazao kako Hrvatska ima podršku Vatikana, ne samo u pogledu našeg ulaska u EU nego i u pogledu reformi koje se provode u Hrvatskoj i u pogledu hrvatske regionalne politike, pomirbe i suradnje. 'Upravo zato mislim da će posjet Svetog oca biti dodatni poticaj svima nama da ustrajemo u reformama i jasna poruka Europi da Hrvatska jest europska zemlja", naglasi je Josipović i dodao kako će biti osnovana državna komisija sastavljena od predstavnika Ureda predsjednika, Vlade i Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Kardinal Bozanić podsjetio je da su poziv Svetom ocu da posjeti Hrvatsku uputili i Katolička crkva u Hrvatskoj, predsjednik države Josipović te predsjednica Vlade Jadranka Kosor. "To je radosna vijest, radosna vijest osobito za vjernike", naglasio je i dodao da će do posjeta doći najvjerojatnije u prvoj polovici iduće godine, za vikend, subotu i nedjelju.

'To će biti u prigodi Nacionalnog obiteljskog dana koji će se odrediti tog vikenda. Znači, Nacionalni obiteljski dan će se slaviti onog vikenda kada Sveti otac bude došao u Hrvatsku', rekao je i dodao da će to biti u Zagrebu. "Sveti otac tom će prigodom hodočastiti na grob blaženog Alojzija Stepinca i tamo se pomoliti", dodao je. Bozanić je na pitanje novinara dodao da će Papa najvjerojatnije boraviti samo u Zagrebu.

Predsjednik HBK Srakić također je naglasio kako je posjet Pape veliki poticaj i, pozvavši se na riječi predsjednika Josipovića, kazao kako, ako je negdje potreban poticaj i reforma, onda to obitelj. Sveti Otac dolazi nas ohrabriti, ohrabriti obitelji, svećenike u njihovom radu. Sveti Otac dat će poticaj i podršku hrvatskom narodu i građanima i onima koji ga vole, dodao je.

Njegov prethodnik papa Ivan Pavao II Hrvatsku je posjetio čak tri puta. Tijekom svojeg posljednjeg posjeta 2003. godine posjetio je Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar. Drugi put je u RH boravio 1998. godine, a posjetio je Split i svetište u Mariji Bistrici i uzdigao na čast oltara blaženog Alozija Stepinca. Prvi put papa Ivan Pavao II. Hrvatsku je posjetio 1994. (Mi. Dr./Hina)

.