Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Za pad balkona u središtu Zagreba nije kriv potres, nego nebriga: Što kad se vlasnici ne mogu dogovoriti za obnovu?

Aktualno Galerija Tihomil Matković Tihomil Matković Foto: DNEVNIK.hr Stanar Mihael Stanar Mihael Foto: DNEVNIK.hr Zagreb: Srušio se balkon - 6 Zagreb: Srušio se balkon - 6 Foto: DNEVNIK.hr Zagreb: Srušio se balkon - 5 Zagreb: Srušio se balkon - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Zagreb: Srušio se balkon - 4 Galerija 1/8 >>
Čistom srećom u središtu Zagreba izbjegnuta je tragedija nakon što se u četvrtak urušio balkon jedne zgrade. Balkon je srećom na dvorišnoj strani, ali - što kada urušene zgrade prijete i građanima? Odgovornost je na vlasnicima i suvlasnicima, no što kad oni nisu složni za obnovu?

Nakon što se srušio balkon zgrade u širem središtu Zagreba, muškarac je na četvrtom katu ostao visjeti, a žena je propala na treći kat. U bolnici su ustanovljene blaže ozljede.

"Bio sam doma, čuo se pad dosta glasno, kao da je nešto udarilo, ali nije iznad mog balkona, iznad je srušeno", ispričao je jedan od stanara, Zagrepčanin Mihael.

Zgrada u Ulici Republike Austrije starija je od sto godina. Na području je zaštićenog kulturnog dobra.

Mihael naglašava kako je problem što zgrada nije obnovljena. Kaže i kako skele već nekih desetak godina stoje, nemaju veze s posljednjim događajima.

Iz Grada Zagreba za Dnevnik Nove TV odgovorili su kako pad balkona u toj zgradi nema veze s potresom već je, kažu, razlog neodržavanje zgrade. Podsjećaju također da su suvlasnici dužni organizirati tehnički pregled zgrade svakih 10 godina. 

U praksi - stanari zgrada plaćaju pričuvu, ali za obnovu im treba 50 posto plus jedan potpis svih suvlasnika.
Kada potpisa nema, zgrada se urušava - a tko je onda odgovoran?

Dražen Pomper iz Grupacije upravitelja grada zagreba pri HGK-u naglašava kako se radi o odgovornosti vlasnika.

"Ako se dogodi prometna nesreća, tko je odgovoran? Onaj koji ju je skrivio. Ista vam je stvar i s nekrentima", upozorava Pomper.

U čemu je problem - predstavnica stanara ni upravitelj zgrade nisu odgovorili na naše upite.

Grad Zagreb nije upravitelj, a na toj adresi, kažu, nemaju stanova.
Ima ih zato država, i to četiri.

Evo odgovora iz Državnih nekretnina d.o.o.:

"Od trenutka preuzimanja stanova u vlasništvu/suvlasništvu RH u predmetnoj zagradi tvrtka nije primala obavijesti niti je raspolagala informacijama o oštećenjima i stanju zgrade. Kao jednom od suvlasnika poznato nam je da je zgrada nakon potresa bila označena zelenom naljepnicom, a upravitelj zgrade do sada nije komunicirao prema tvrtki kao suvlasniku"

Zagrebu osim potresom urušenih zgrada prijete i neodržavane zgrade, upozoravaju arhitekti.

Pročitajte i ovo Urušio se balkon u Ulici Repulike Austrije - 5 Susjedi bez teksta U Zagrebu propao balkon, muškarac ostao visjeti, žena pala kat niže: "Govorili su joj da izdrži"

Pročitajte i ovo Urušio se balkon u Ulici Repulike Austrije - 6 NESREĆA U CENTRU FOTO Drama u središtu Zagreba: Srušio se balkon zgrade, vatrogasci čovjeka izvlačili kroz prozor

Tihomil Matković iz Društva arhitekata Grada Zagreba naglašava kako je ono što je propisano  - tehnički pregled zgrade, koji bi trebalo napraviti jednom u deset godina. Također, navodi i da u donjogradskoj zoni, koja je pod zaštitom spomenika kulture kao cjelina, ima 20.000 zgrada. Najveći dio ih je star stotinjak godina.

U zgradu, par stotina metara udaljenu od Ministarstva graditeljstva, izašao je i građevinski inspektor. Kako doznajemo u Državnom inspektoratu - inspekcijsko postupanje je u tijeku.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene