Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 4,6 posto

Pale cijene najma stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza je donijela niz loših vijesti, ali i neke pozitivne. Primjerice, građanima koji ovih dana traže stan za unajmiti sigurno će se svidjeti vijest da su cijene nešto niže.

U Zagrebu u odnosu na godinu prije za 4,6 posto. Podstanari ipak tvrde da se taj postotak ni ne osjeti previše.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kvaliteta života Dobar dio hrvatskih građana zarađuje na nekretninskom biznisu: Moguća su nova ograničenja Stambena zgrada (Foto: Dnevnik.hr) Prodavatelji dižu cijene Ministar graditeljstva o prodaji subvencioniranih stanova: "Takvima će krediti odmah stići na naplatu"

Studentica Kristina u Zagrebu je podstanarka. S cimericom dijeli stan. Plaćaju ga 400 eura na mjesec plus režije. 'Mislim da je to za ovaj stan možda previsoka cijena, ali dosta je blizu centra, imamo svaka svoju sobu, dnevni boravak', rekla je Kristina.

Podaci govore da su cijene stanova za iznajmljivanje ove godine i nešto niže u odnosu na prošlu, za 4, 6 posto. Oni od 20 do 40 metara četvornih u prosjeku se iznajmljuju za 289 eura, od 40 do 60 metara četvornih za 410 eura na mjesec.

>> Ako ne možete do stana, država će vam ga iznajmiti za 3,6 eura po kvadratu!

Potraga često nije laka. Unatoč tome, najam je trenutačno popularniji od stambenih kredita pa je prodaja stanova u samo posljednje dvije godine pala 20 posto.

'Krediti su poskupjeli, sve teže je kredite vraćati. Najvažnije da je sve manje kreditno sposobnih ljudi, a i tu je psihološki moment gdje je vrlo malo kupaca koji su se uopće spremni odlučiti na kredit', rekla je Ana Živković, iz Kastel nekretnine.

Kristina svoj podstanarski kutak za sada ne namjerava mijenjati. Planova je mnogo. Ipak, u budućnosti priželjkuje da i sama postane vlasnica jednog.

'Ako bi ostala u Hrvatskoj živjeti i raditi dugoročno, onda vjerujem da bi si kupila stan pa onda ga kasnije ako ne bi bila tu rentala drugima', kaže Ana. Najam ili vlastiti stan - svima bi išlo na ruku da cijene još padaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene