Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Pakovu Selu kod Drniša jutros je uklonjen spomenik, odnosno veliko betonsko slovo "U" prepoznatljivo kao ustaški znak, na kojemu je stajalo napisano "Ustali smo da obranimo svoj dom, 17.09.1993., Vod Sandokan", izvijestio je šibensko-kninski župan Goran Pauk.


Kako je istaknuo Pauk, taj je spomenik narušavao dostojanstvo Domovinskog rata te očekuje potporu svih hrvatskih branitelja i građana za njegovo uklanjanje.

Vezani članci Brod u oluji (Ilustracija/Foto: AFP) Pronađen muškarac nestao u pomorskoj nesreći u šibenskom arhipelagu: Tijelo je izvučeno iz ribarice Prosvjed otočana s Kaprija i Žirja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ogorčeni otočani pred gradskom upravom: Stanovnici šibenskih otoka nemaju više strpljenja za probleme s prijevozom

"U teškim i tvrdim ratnim okolnostima događale su se stvari koje nisu bile moralne i dopuštene, pa je tako postavljen i spomenik u Pakovu Selu u obliku slova 'U' s ustaškim znakom", rekao je župan Pauk.

Po pisanju medija prije 20-ak dana šibensko je državno odvjetništvo pokrenulo posebnu istragu o tome tko je postavio taj spomenik kojim se krši Zakon o isticanju i nošenju fašističkih simbola.

"Domovinski rat nije vođen pod znakom ustaškog režima, već sa šahovnicom na čelu i krunicom oko vrata. Bio je to pravedan i obrambeni rat", rekao je danas na konferenciji za novinare župan Pauk. O uklanjanju spomenika obaviješteni su predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata.