Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Janša i Rupel tvrde

'Pahorova vlada ne vjeruje da se spor s Hrvatskom uopće može riješiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija danas nema inicijativu niti plan za rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom kakvu je imala ranija slovenska vlada, a u opravdanost svoje blokade hrvatskih pristupnih poregovora nije uvjerila niti međunarodnu javnost, iznijeli su u srijedu u razgovoru za slovensku televizijsku postaju Info-TV bivši premijer Janez Janša i bivši ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

‘Sadašnja Pahorova vlada nema inicijativu u vanjskoj politici, oni ne vjeruju da se spor s Hrvatskom uopće može riješiti, Slovenija je stalno u defenzivi i uspijeva samo izjednačiti, ali ne i povesti’, rekao je bivši premijer i sadašnji predsjednik najveće oporbene stranke Janez Janša u emisiji posvećenoj 18. godišnjici osamostaljenja, odnosno Danu državnosti 25. lipnja. Janša je istaknuo da je njegova vlada prema Hrvatskoj stalno bila u prednosti i iznosila nove inicijative u pogledu rješenja za granični prijepor. Rekao je da je njegova vlada tako s Hrvatskom 2005. godine sklopila Brijunski sporazum kojim se kao polazište za eventualnu arbitražu uzima stanje na dan osamostaljenja dviju država određuje datum osamostaljenja kada je po Janšinim riječima Slovenija ‘imala kontakt s otvorenim morem’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinuti Dimitrij Rupel 'Odnosi s Hrvatskom su loši i nitko ne zna kako ih popraviti' Slika nije dostupna Zbog odbijanja amadmana Pahor: Sanadereove izjave nisu poticajne

>> 'Hrvatska je zavezala ovaj čvor i morat će ga razmrsiti’

Pri tom je Janša dodao da za sadašnju Pahorovu vladu rade ‘kvaziznastvenici’ koji su u svojim radovima tvrdili da je Slovenija država u nepovoljnom geografskom okruženju bez izlaza na otvoreno more, te da je u jednoj svojoj knjizi iz međunarodnog prava to naveo i sadašnji predsjednik Danilo Tuerk. Rupel je rekao da ga brine stanje u kojemu se Slovenija našla bez prijatelju u Europi u graničnom sporu s Hrvatskom iako bi kao članica EU-a trebala biti u prednosti.

'Pregovarački stol je prazan'

‘Ne slažem se s premijerom Pahorom da je Slovenija u zadnjih šest mjeseci u pogledu zaštite svog interesa napravila mnogo’, rekao je Rupel, dodajući da se Slovenija našla u situaciji kada je ‘pregovarački stol prazan’, dok je Hrvatska prošlog tjedna u Bruxellesu iznijela dvije nove mogućnosti za deblokadu, te tako stekla inicijativu pred Slovenijom. ‘Mislim da je potrebno popraviti štetu koja je napravljena slovenskom ugledu, vrlo me brine ono što je nedavno rekao švedski ministar vanjskih poslova i moj prijatelj Carl Bildt’, rekao je Rupel.

>> Pahor kaže da je 'loptica' sada na hrvatskoj strani

Bivši šef slovenske diplomacije koji sada radi kao običan službenik u ministarstvu vanjskih poslova rekao je da bi Slovenija trebala slati misije u inozemstvo kako bi protumačila slovensko stajalište o graničnom sporu s Hrvatskom ‘jer nije siguran da ga u drugim zemmljama razumiju’, te da bi u isto vrijeme trebala uspostaviti kontakte s Hrvatskom i ‘obnoviti dijalog’ na svim razinama, kako bi se našao izlaz iz sadašnje situacije. Rupel je rekao da ga brine da će sadašnja situacija oko blokade i hrvatskih pristupnih pregovora u suprotnom dovesti do ‘otvorenog neprijateljstva’ i da se to nije događalo u vrijeme prijašnje vlade koja je imala uvijek nove prijedloge i davala inicijative. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene