Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Za pregovore je potrebno dvoje'

Pahor: Vidim svjetlo na kraju tunela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija, po riječima predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora, predlaže da skupina posrednika predloži hrvatsko-slovensku granicu te da taj prijedlog zatim prihvate parlamenti obiju država.

'Predlažemo da posrednička skupina predloži određivanje granice i na kopnu i na moru te da njihov prijedlog prihvate oba parlamenta. Naravno, za to bi bio potreban i pristanak hrvatske strane, bez toga to ne bi bilo moguće', rekao je Pahor u utorak na slovenskoj radio postali Val 202. Pahor je time komentirao izjave nekih hrvatskih dužnosnika da bi Hrvatska trebala prihvatiti posredničku ulogu Europske komisije, ali da mandat posrednika vide kao put do određivanja pravnog okvira koji bi objema državama omogućio da svoja bilateralna granična pitanja podastru pred međunarodnom pravosudnom ustanovom.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Granica pod pritiskom Poljska ponovno uvodi tampon zonu na granici s Bjelorusijom Ilustracija Istraga Uskok podignuo optužnicu protiv policajca, otkriveno za što je uzimao novac od dvojice muškaraca

Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn pozvao je u utorak Hrvatsku i Sloveniju da jasno odgovore na inicijativu Europske komisije da se u rješavanje bilateralnoga graničnog prijepora i nastavka pristupnih pregovora s Hrvatskom uključi tročlana stručna skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija. Predsjednik slovenske vlade priznao je u utorak da se Hrvatska i Slovenija bitno razlikuju u gledanju na to kakav bi mandat imalo Ahtisaarijevo 'vijeće mudraca' kao oblik pomoći koju dvjema državama nudi EK za rješenje graničnog pitanja i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

>> Pahor predložio odgodu za RH

Hrvatsko stajalište odgađa mogućnost bilateralnog dogovora o granici, ali 'vidjet ćemo što će nam donijeti idući tjedni', rekao je Pahor. Činjenica da Hrvatska još nije donijela službeno stajalište o Rehnovu prijedlogu, slovenskoj politici omogućuje nešto više manevarskog prostora za osiguranje političkog konsenzusa u samoj Sloveniji, objasnio je Pahor. Riječ je o tome kakve će 'oblike' posredovanja Slovenija službeno tražiti pošto je vlada načelno pristala na posredničku misiju EK-a. 'Vidim svjetlo na kraju tunela, ali za dogovor su potrebne dvije strane', rekao je Pahor glede mogućnosti da se nađe rješenje u kojemu bi Slovenija omogućila deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, a u isto vrijeme dobila jamstva da će njezina granica s Hrvatskom biti određena prije nego Hrvatska uđe u EU.

'Ne želimo blokirati Hrvatsku, nego zaštititi svoje nacionalne interese'

'No, ponavljam da Slovenija neće ukloniti svoju zadršku glede nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om ako se ne promijene okolnosti koje su je uzrokovale. Ne želimo spriječiti ulazak Hrvatske u EU, ali moramo zaštititi naše nacionalne interese', rekao je Pahor. Ocijenio je 'ispravnom' svoju odluku s početka mandata da se 'zbog prejudiciranja granice' blokira otvaranje i zatvaranje 11 pregovaračkih poglavlja s Hrvatskom. Pahor smatra da je to shvatila i Europska unija te da je to i pridonijelo da ona ponudi posredništvo.

Da njegova vlada nije tako reagirala, granično bi pitanje bilo 'pometeno pod tepih', a onda bi se poslije postavilo pitanje treba li Slovenija održati referendum o ulasku Hrvatske u EU, smatra Pahor. 'To bi izazvalo političku eksploziju, narušilo naše bilateralne odnose s Hrvatskom, ali i naš položaj u EU', zaključio je Pahor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene