Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se novi zamah u odnosima

Pahor stigao u Hrvatsku, ovaj put kao predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Borut Pahor stigao je u službeni posjet Hrvatskoj.

Novi slovenski predsjednik Borut Pahor stigao je u službeni posjet Hrvatskoj u četvrtak, na Dan Europe, kako bi zajedno s najvišim hrvatskim dužnosnicima dao novi zamah odnosima Slovenije i Hrvatske, postojeće i uskoro nove članice EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednici i premijeri Kako se Josipović našao u društvu 'čudaka' Slika nije dostupna Predsjednik u Sloveniji Josipović: Može se reći da je vladavina prava jedan od zapadnih mitova i legendi

Nakon svečanog dočeka u Uredu Predsjednika na Pantovčaku, Pahor i domaćin susreta, hrvatski predsjednik Ivo Josipović počeli su službene razgovore o jačanju bilateralnih, osobito gospodarskih odnosa, suradnji unutar EU i stanju u regiji.

Dvodnevni posjet Zagrebu prvi je službeni sastanak šefova dviju susjednih država koji su se neformalno susreli u ožujku u Salzburgu na skupštini Europske akademije znanosti i umjetnosti, koja ih je nagradila za promicanje europske ideje i suradnje na Starome kontinentu.

>> Pahor pozdravlja ratifikaciju pristupnog sporazuma Hrvatske i EU-a

Posjet Boruta Pahora, koji je prije predsjedničke obnašao i dužnosti slovenskog premijera i predsjednika parlamenta, baš na Dan Europe 9. svibnja upravo će naglasiti važnost slovensko-hrvatskog partnerstva u Uniji i istaknuti prijateljske odnose dviju zemalja i naroda, ocijenili su u srijedu u Uredu predsjednika.

Uz Josipovića, Pahor će se u četvrtak susresti i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, a u petak s premijerom Zoranom Milanovićem. Kako se očekuje, teme razgovora bit će stanje u regiji, za čiju su stabilnost zainteresirane obje zemlje koje također podupiru približavanje ostalih država jugoistočne Europe EU i NATO-u.

Iz Pahorova ureda najavili su u srijedu očekivanje da će se u svim razgovorima potvrditi nastojanje za razvoj i jačanje bilateralnih odnosa na svim područjima, osobito u gospodarskoj suradnji koju treba poticati, među ostalim zbog krize i recesije koja je pogodila obje države. Josipović i Pahor pozvat će poslovne ljude na suradnju i veća ulaganja kada u petak budu otvarali hrvatsko-slovenski gospodarski forum u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Pahorov posjet poklopio se i s ročištem na zagrebačkom Općinskom sudu po jednoj od tužbi Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke zbog devizne štednje hrvatskih građana. Slovenija očekuje da će se "sporna suđenja" protiv Ljubljanske banke zaustaviti u skladu sa sporazumom dviju vlada, koji su 11. ožujka u Mokricama potpisali premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša o rješavanju toga pitanja u okviru sukcesije.

Tužbe protiv Ljubljanske banke

Radi se o jednoj od preko dvadeset tužbi koje su PBZ i Zagrebačka banka s ovlaštenjem hrvatskog ministarstva financija pokrenule zbog potraživanja vezanog na deviznu štednju hrvatskih građana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb.

Nova rasprava održat će se iako je stajalište Ljubljane da prema sporazumu dviju vlada, koji su 11. ožujka u Mokricama potpisali premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša, treba zaustaviti sve postupke protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima dok se za pitanje stare devizne štednje ne nađe cjelovito rješenje u okviru sukcesije.

Dvojica predsjednika svojedobno su u Salzburgu pružili snažnu potporu premijerima i vladama u Zagrebu i Ljubljani da nađu optimalno rješenje za Ljubljansku banku, a Pahor uvjerio Josipovića da će Državni zbog ratificirati hrvatski pristupni ugovor što se i dogodilo početkom travnja. Josipović i Pahor su nakon potpisivanja Memoranduma o Ljubljanskoj banci objavili zajedničku izjavu u kojoj su naglasili "odlučnost da ćemo ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja iskoristiti za produbljivanje svestrane suradnje među našim narodima i državama, u kontekstu zajedničke europske budućnosti" i već tada najavili službeni susret u Zagrebu vrlo brzo nakon ratifikacije pristupnog ugovora u Državnom zboru.

Uz Josipovića, Pahor će se u četvrtak susresti i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, a u petak s premijerom Zoranom Milanovićem. Kako se očekuje, teme razgovora biti će stanje u regiji, za čiju su stabilnost zainteresirane obje zemlje koje također podupiru približavanje ostalih država jugoistočne Europe EU-u i NATO-u.

Jačanje gospodarskih odnosa

I Slovenija i Hrvatska zainteresirane su za jačanje gospodarskih odnosa, pa će Josipović i Pahor pozvati poslovne ljude na suradnju i veća ulaganja kada u petak budu otvarali hrvatsko-slovenski gospodarski forum u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Dugogodišnji neriješeni problemi, dug Ljubljanske banke, Nuklearna elektrana Krško, granična razgraničenja na kopnu i na moru te globalna gospodarska kriza imali su negativan utjecaj na razvoj gospodarskih odnosa dviju država.

Tako je ukupna robna razmjena pala s 1,805 milijardi eura 2011. na 1,773 milijardi eura prošle godine ili 1,8 posto. Hrvatski izvoz u Sloveniju iznosio je prošle godine 827,5 milijuna eura i bio je 4,2 posto veći nego 2011., dok je uvoz iz Slovenije bio 945,7 milijuna eura, odnosno 6,6 posto manji nego godinu ranije. U sklopu dvodnevna posjeta Hrvatskoj, Pahor će i razgledati Metropolitansku knjižnicu zagrebačke nadbiskupije koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, sudjelovati na prijemu povodom Dana Europe u NSB-u te s Josipovićem posjetiti Zagrebačko sveučilište i održati kratko izlaganje studentima.

Inače, dvodnevni službeni posjet slovenskog predsjednika Boruta Pahora u Ljubljani se vidi kao odlična prilika za potvrdu dobrih odnosa i njihovo produbljenje uoči skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju s 1. srpnja ove godine, doznaje se u službenim krugovima uoči prvog predsjedničkog posjeta Boruta Pahora Zagrebu, otkako je prije pola godine izabran na tu dužnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene