Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dobri odnosi na korist oba naroda'

Pahor pozdravlja ratifikaciju pristupnog sporazuma Hrvatske i EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor o rješenju hrvatsko-slovenskog spora na temelju kojega je slovenski parlament u utorak ratificirao hrvatski pristupni sporazum za ulazak u Europsku uniju, slovenski predsjednik Borut Pahor pozdravio je u utorak u Temi dana Hrvatske televizije kao prekretnicu nakon koje će se dvije zemlje okrenuti rješavanju gospodarskih i financijskih problema.

"Ti dobri odnosi nasljeđe su Hrvatske i Slovenije, od njih će koristi imati oba naroda i u takvoj je atmosferi moguće ostvariti nove podvige", rekao je Pahor. "I Slovenija i Hrvatska sad se mogu usmjeriti na gospodarstvo, financijske i socijalne probleme, više nema razloga da u pozadini uvijek bude opasnost da će nepovjerenje, čak i neprijateljstvo, te probleme još više produbiti", rekao je.

Pročitajte i ovo Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom Borut Pahor (Foto: Jure Makovec / AFP) NE ODUSTAJU Pahor: "Odustati od arbitražne presude bila bi strateška pogreška"

>> Slovenski parlament jednoglasno ratificirao hrvatski pristupni ugovor!

Obje zemlje mogu biti ponosne što su znale riješiti problem i sad su uzor susjednim državama, rekao je. "Možemo se ponositi to sami znamo riješiti pitanja koja netko drugi ne bi tako znao riješiti", rekao je Pahor i dodao "susjedne države s bilateralnim pitanjima pitaju nas za model, za savjet kako smo to riješili, to je razlog više za samopouzdanje Zagreba i Ljubljane"

U suradnji dviju zemalja još je mnogo "neiskorištenih prilika", od turizma do energetike, rekao je Pahor, "i ne smijemo ih propustiti". Pahor drži da će tome poticaj dati njegov svibanjski posjet hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, zajedno s gospodarskim izaslanstvom.

Iako je Eurkopska unija u krizi, Pahor drži da je bolje biti u EU-u nego izvan njega. "Uvjeren sam da će Europa pronaći izlazak iz političke, gospodarske i socijalne krize i osigurati mir i još veće blagostanje", rekao je Pahor, "a savezništvo Hrvatske i Slovenije imat će odjeka diljem regije", rekao je slovenski opredsjenik koji drži kako države zapadnog Balkana moraju postati članovi EU-a, a Slovenija i Hrvatska mogu im biti primjer načinom na koji su rješavale svoje probleme.

Hrvatski pristupni ugovor nisu još potpisale Belgija, Nizozemska, Danska i Njemačka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene