Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za travanj ili svibanj

Pahor predložio odgodu za RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor predložio je u razgovoru s češkim kolegom Mirekom Topolanekom da se Međuvladina konferencija o pristupanju s Hrvatskom, zakazana za 27. ožujka, pomjeri na travanj ili svibanj kako bi se omogućilo više vremena za 'mijenjanje okolnosti' koje su dovele do slovenskog veta na otvaranje i zatvaranje više pregovaračkih poglavlja.

Pahor je na rubu izvanrednog summita EU-a održanog u nedjelju u Bruxellesu razgovorao s premijerima Češke, Švedske i Mađarske.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

'Predložio sam premijeru Topolaneku da prouči slovenski prijedlog da se Međuvladina pristupna konferencija s Hrvatskom odgodi za travanj ili svibanj. Mislim da bi to omogućilo Europskoj komisiji, Sloveniji i Hrvatskoj dovoljno vremena kako bi došlo do promjena okolnosti zbog kojih je Slovenija izrazila zadršku u vezi s pristupnim pregovorima s Hrvatskom. Teško je očekivati da bi u ožujku, zbog premalo vremena, moglo doći do toga. Raduje me što je premijer Topolanek izrazio spremnost da prouči slovenski prijedlog', izjavio je Pahor slovenskim novinarima nakon završetka izvanrednog summita EU-a.

Pahor je rekao da je realno očekivati da bi 'posredništvo Europske komisije' u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora za nekoliko mjeseci moglo dovesti 'do promjena okolnosti koje su dovele do slovenske zadrške'. Slovenija je na zadnjoj pristupnoj konferenciji s Hrvatskom u prosincu prošle godine blokirala otvaranje osam i zatvaranju dvaju poglavlja, a prošli je tjedan na razini radne skupine za proširenje blokirala zatvaranje još jednog poglavlja.

>> Sanader: Slovenija mora ukinuti blokadu

>> Hrvatske pregovore blokiralo još pet zemalja

O svom razgovoru sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom, Pahor je rekao da se s njim sastao 'u svjetlu činjenice da će Švedska predsjedavati EU-om u drugoj polovici ove godine, u važnom trenutku za dinamiku pregovora s Hrvatskom'. 'Slovenija želi da se okolnosti koje su dovele do zadrške promijene i mi pozdravljamo inicijativu Europske komisije o medijaciji. To sam rekao švedskom kolegi i razumio sam da Šveđani, koji su naklonjeni daljnjem proširenju EU-a, u prvom redu na Hrvatsku, očekuju da će medijacija biti uspješna kako bi Hrvatska mogla nastaviti pregovore', rekao je Pahor.

Na novinarsko pitanje da prokomentira informaciju iz mađarskih izvora da bi mađarski premijer Ferenc Gyurcsany trebao izvršiti pritisak na Sloveniju da otkloni blokadu hrvatskih pristupnih pregovora, Pahor je ponovio mogućnost raspisivanja referenduma o ulasku Hrvatske u EU-u.

>> Slovenija blokirala još jedno poglavlje

>> 'Pahor i Sanader pokazali suzdržanu ljubaznost i usiljene osmijehe'

'Ja sam mađarskom i švedskom kolegi rekao da na kraju pregovora treba ratificirati pristupni ugovor u Državnom zboru i da je za to potrebna dvotrećinska većina. Slovensko zakonodavstvo omogućuje ljudima koji bi možda mogli biti nezadovoljni pozitivnom odlukom Državnog zbora da pokrenu postupak za raspisivanje referenduma', rekao je Pahor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene