Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije vidjela namigivanje

Kosor: Pahor mi je šapnuo 'to je tvoja priča'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor nakon potpisivanja pristupnog ugovora s EU održala je konferenciju za novinare u Bruxellesu.

'Puno je emocija i puno je zadovoljstva. Dobro smo obavili posao i u razgovorima s premijerima zemalja EU-a jučer i danas, u čestitanjima zaista smo dobili puno iskrenih čestitki za ogroman posao. Ovo je trenutak koji ulazi u povijest hrvatskog naroda i u povijest Republike Hrvatske', istaknula je Kosor.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Slika nije dostupna 'Nezaustavljivo protiv korupcije' Kosor: Čekam Josipovića da se odluči kad će sjednica VNS-a

'Zahvalila bih svima koji su pridonijeli da završimo pregovore i da danas možemo potpisati pristupni ugovor. Dakle, svim prethodnim vladama, koje su na bilo koji način dale potporu i svoj doprinos, Hrvatskom saboru, ali svakako i pregovaračkom timu na čelu s glavnim pregovaračem. Isto tako zahvaljujem i ministrima, osobito ministrima u ovoj Vladi, koju vodim od sredine 2009. godine, jer smo mi obavili najteži i najzahtjevniji dio posla, ali ono što je isto tako važno i deblokirali pregovore', istaknula je premijerka Kosor.

Istaknula je da nije bilo snage, volje i političke hrabrosti 2009. godine za pronaći način rješavanja problema sa Slovenijom, pregovori bi i dalje bili blokirani. 'To je povijesna činjenica', naglasila je Kosor. 'Zahvaljujem svima onima koji su sudjelovali u radu, osobito u onim teškim poglavljima, kao što je poglavlje 23. vezano za pravosuđe i temeljna prava te poglavlje 8. vezano za tržišno natjecanje', rekla je Kosor.

Hrvatska premijerka istaknula je i kako je Hrvatska prva država koja samostalno ulazi u EU još od 1982. godine, kad je to posljednja učinila Grčka. 'Imali smo najteži i najkompliciraniji pregovarački proces, imali smo mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja i sklopu toga, kad se sve broji, mi smo imali oko 400 mjerila i da bismo otvorili i zatvorili neko poglavlje', naglasila je Kosor.

Istaknula je i kako želi zahvaliti ljudima koji rade u državnoj upravi, koji su isto tako pridonijeli ostvarivanju cilja ulaska u EU i dovršetku ovih kompliciranih pregovora. 'Bez njihovog predanog i stručnog rada te znanja, mi svakako ovaj velik i zahtjevan posao ne bismo završili', dodala je premijerka Kosor. Na kraju je zahvalila i hrvatskoj misiji u Bruxellesu i ljudima koji rade u sklopu te misije.

'Mi smo kroz pregovore i promijenili Hrvatsku i to je važna činjenica na kojoj trebamo inzistirati. Postavljeni su temelji koji su nepromjenjivi i na to sam osobno ponosna, osobito u dostignućima u reformi pravosuđa te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala', rekla je Kosor.

Potpisivanje pristupnog ugovora s EU premijerka Kosor posebno je posvetila hrvatskim braniteljima te obiteljima zatočenih, poginulih i nestalih branitelja. 'Da nije bilo njih i njihove hrabrosti, ne bi bilo slobodne Hrvatske, a onda ne bi bilo ni pregovora kao ni ovog svečanog i povijesnog trenutka', dodala je.

Na pitanje novinara o referendumu za ulazak Hrvatske u EU, Kosor, kao i većina hrvatskih političara, gleda isključivo s pozitivnim ishodom. 'Ne da sam sigurna da referendum neće pasti, već će ovaj prijedlog proći i većina građana i građanki Hrvatske će reći svoje 'da' ulasku u EU. Sigurna sam da će nakon današnjeg dana, kad se provedu istraživanja, da će taj postotak biti daleko veći od 60 posto.

Na pitanje novinara kako će HDZ raditi u oporbi, Kosor je odgovorila kako će samo nastaviti svoj posao na temeljima koje je njezina Vlada postavila. 'Najgore je u politici mijenjati svoja stajališta, a ulazak Hrvatske u EU jest program ove Vlade. To je jedan od tri stupa rada ove Vlade i za nas tu apsolutno nema nikakvih dilema. Vjerujem da smo ovim trenutkom danas podigli optimizam u Hrvatskoj', naglasila je Kosor.

Na pitanje je li slovenski premijer Borut Pahor upravo njoj namignuo prilikom potpisivanja, Kosor je rekla kako nije primijetila nikakvo namigivanje. 'Nisam vidjela nikakvo namigivanje, nemojte se ljutiti, vidjela sam prijateljski osmjeh gospodina Pahora, koji mi je čestitao na predanom radu', pojasnila je premijerka. 'Duboko sam zahvalna gospodinu Pahoru, jer je on pokazao više političke hrabrosti. I njemu i meni često puta su u našim zemljama osporavali trenutak kad smo odlučili riješiti taj problem, no ja sam ponosna na to', dodala je. Na kraju je odgovorila i što joj je šapnuo u uho. 'Premijer Pahor je rekao, 'To je tvoja priča'', istaknula je Kosor.

S obzirom da predsjednik Josipović održava odvojenu konferenciju za novinare, medije je zanimalo je li to slučajno ili namjerno tako dogovoreno. 'Predsjednik ima svoj program, a ja imam svoj', kratko je odgovorila premijerka Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene