Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni trenutak

Kosor drhtavim glasom: Srce mi je puno radosti; Josipović: Europa je ušla u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povijesni potpis u ime Republike Hrvatske u Bruxellesu na pristupni ugovor su stavili predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica.

Hrvatska će punopravna članica postati 1. srpnja 2013., a u međuvremenu će imati status promatrača, a umjesto kandidatskog statusa dobit će status pristupajuće zemlje Unije.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Povijesna godišnjica Jadranka Kosor: Kao da smo zaboravili na što smo se sve obvezali

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je rekao da svjedočimo jednom povijesnom činu. Taj čin po svojoj važnosti za građane Hrvatke stoji uz bok odluci o nezavisnosti Hrvatske. 20 godina se Hrvatska vraćala tamo gdje pripada. Nažalost, taj put je uključivao i rat i žrtvu života. Hrvatska je prva nova članica EU koja je morala prevladati nasljeđe rata. Uspjeh Hrvatske, uspjeh je Europe. Danas Hrvatska dio svoje suverenosti predaje Europi. Bez ustrajnosti ne bismo bili tako uspješni, baš kao ni bez snažne, pojedinačne potpore nekih zemalja članica. Hrvatskla danas ulazi u Europu, no još je važnije da je Europa ušla u Hrvatsku', rekao je Josipović.

Kosor: Neka živi jedina i vječna Hrvatska

Premijerka Jadranka Kosor je izrazila da joj je zadovoljstvo mi i čast sudjelovati u ovom događaju. 'Ovo je povijesni dan i za Hrvatsku i za EU. RH je ovog ljeta proglasila 20 godina od svoje neovisnosti. Hrvatska je bila žrtva agresije i zato danas s ponosom mislim na sve one koji su dali život kako bi Hrvatska bila slobodna. Pristupanje EU je kruna međunarodne afirmacije. To je dokaz da se reforme koje smo provodili uistinu isplate. Pregovori su bili teški i zahtjevni, vođeni u do sada najtežim uvjetima. Svaki naš korak se unaprijed mjerio. Kad sam u srpnju 2009. preuzela dužnost predsjednice pregovori su bili u blokadi i sve je izgledalo beznadno. Mi ćemo svoja tranzicijska i integracijska iskustva i dalje dijeliti sa svojim susjedima. Hrvatska je dokaz da se napori i težak posao isplati. Svjesni smo problema u kojima se unija trenutno nalazi, no uvjereni smo da se zajedništvo sve može prevladati. Hrvatska se danas vraća kući, vraća se u zajednicu europskih naroda. Srce mi je puno radosti. Pozdravljam s ljubavlju svoju hrvatsku domovinu, od Vukovara do Dubrovnika. Neka živi jedina i vječna Hrvatska, 28. članica EU, neka živi i napreduje EU'.

Van Rompuy: Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i EU

'Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i EU. Prije 9 godina ste zatražili pristup i nakon šest godina Ugovor je spreman za potpisivanje. Hrvatska će postati 28. članica. Od sveg srca čestitam predsjedniku Josipoviću i premijerki Kosor. Ovo je radostan dan za EU i Hrvatsku. Time potvrđujemo vrijednosti EU i da ostajemo zajedno na europskom putu. Europa je s više od 500 milijuna građana Europa je najsigurniji i najslobodniji kontinent. Postignuće Hrvatske pokazuje svima u regiji da se napornim radom može postiću europsko članstvo i Hrvatska je dokazala da budućnost zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji. Europa je jamstvo mira. EU će vrlo pozorno pratiti hrvatsko ispunjavanje svih uvjeta. Ovo je povijesna šansa koja će vam donijeti ekonomski prosperitet i moći ćete sudjelovati u donošenju odluka koje će utjecati na Europu i čitav svijet', rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

>> Gromoglasnim pljeskom podržali hrvatski pristupni ugovor

'Hrvatska je pokazala iznimnu odlučnost, sposobnost, hrabrost i visoku razinu kompetencija. Prije samo nekoliko godina to se činilo nemogućim, prije nekoliko godina se ne bi očekivalo da ćemo ovako brzo doći do zajedničkih odluka. Današnja ceremonija je dokaz koliko smisla ima EU. Odluka Hrvatske i nade drugih država koje teže pristupanju pokazuju da su šanse koje EU nudi jaka snaga. Ne vjerujem da ćemo ikada iz vida izgubiti cilj koji je pred nama. Od sveg srca čestitam Hrvatskoj', rekao je premijer predsjedavajuće Poljske Donald Tusk.

Predsjednik europskog parlamenta Jerzy Buzek je rekao kako vjeruje da će ovo gromko 'da' biti isto replicirano i na referendumu koji će trebati provesti u Hrvatskoj. 'Trebalo vam je 10 godina da dođete do ovoga, ali odradili ste nevjerojatan posao. U konačnici ste pretrčali sprint, i 1. srpnja 2013. godine ćete ući u cilj. Hrvatska je uzor i model, ali moramo poslati signal i drugima da vrata EU ostaju otvorena. I vaši susjedi trebaju pomoć kao što ste je i vi dobili od starih članica EU. Drago mi je da ću u EU parlamentu moći čuti i hrvatski jezik, kao 24. službeni jezik EU. Budućnost EU je odsada i u vašim rukama, želim vam sve najbolje za vašu i našu budućnost', rekao je Buzek.

Barroso: Radujemo se Hrvatskoj kao 28. članici EU

Jose Manuel Barroso je kazao kako je današnje potpisivanje ugovora veliko postignuće i za Hrvatsku i za EU. 'Danas odajemo priznanje trudu Hrvatske, ovo je proslava uspjeha koji je postigao hrvatski narod. Hrvatska danas je vrlo različita od države koja je prije jednog desetljeća podnijela zahtjev za članstvo u EU. Hrvatska je najbolji dokaz koliko je transformacijska moć naše politike snažna i dokaz susjedima da se isplati ostati na tom putu. Mi ćemo i dalje biti poticatelj demokracije, vladavine prava i gospodarskog prosperiteta. Kriza nije nerješiva, samo zahtjeva ozbiljne reforme i predan rad. Imamo i sredstva i instrumente ze to. Čestitamo i radujemo se Hrvatskoj kao 28 članici EU', istaknuo je Barroso.

Odmah nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača. Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije.



Do tada će hrvatski predstavnici sudjelovati u radu europskih institucija kao promatrači. Tijekom procesa ratifikacije Hrvatska će biti informirana i konzultirana o novim zakonima koji se budu donosili u EU-u i u tom razdoblju moći će dati svoj doprinos u oblikovanju tih zakona i propisa.

Hrvatski veleposlanici u trećim zemljama bit će pozivani na sastanke svojih kolega iz 27 zemalja članica. Nakon ulaska u članstvo, Delegacija EU-a u Zagrebu postat će predstavništvo Europske komisije, budući da su delegacije diplomatska predstavništva u trećim zemljama, a Hrvatska će biti dio Unije.

Ugovor o pristupanju sastavljen je na 23 službena jezika Europske unije i na hrvatskom, koji od 1. srpnja 2013. postaje 24. službeni jezik Unije. Potpisuju se dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora.

Nakon potpisivanja, Ugovor trebaju ratificirati sve zemlje članice EU-a, a u Hrvatskoj će se o ulasku u EU izjasniti građani na referendumu. U Ugovoru se navodi da je rok za predaju ratifikacijskih isprava vladi Republike Italije, koja je depozitar ugovora, 30. lipnja 2013., a ulazak u članstvo predviđen je 1. srpnja 2013. Hrvatska će tako postati 28. članica Europske unije.  (D.Ma./A.E./S.D.M./H)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene