Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivo Banac

'Pahor blokadom ne doprinosi prijateljstvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom slovenski premijer Borut Pahor kvari tradicionalno prijateljstvo koje postoji između dva naroda, a posredno usporava i proces europeiziranja europskog jugoistoka, ocjena je koju je hrvatski povjesničar i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivo Banac dao u razgovoru za mariborski dnevni list 'Večer'.

'Bosna recimo polako, ali ustrajno klizi u nove podjele i sukobe jer nema političkih i diplomatskih rješenja, pa se nude ona nasilna. Zato je toliko važno ubrzati europsku integraciju BiH, pa i drugih balkanskih država. I zbog toga je sadašnja slovenska politika blokiranja hrvatskih pristupnih pregovora toliko štetna. Ne samo za Hrvatsku', rekao je Banac u razgovoru za 'Večer'.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna Sanader i Mićunović: 'Hrvatska neće blokirati susjedne zemlje'

Istina je da razlozi zaostajanja Hrvatske u uključivanju u članstvo Europske unije nisu samo u slovenskoj blokadi, ali je sadašnja pozicija Ljubljane neodrživa, a problem duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama mnogo je teži od graničnog pitanja, ocijenio je Banac.

Banac je rekao da bi, kad bi bio u toj prilici, pitao slovenske političare: 'Što nudite za to da u Piranskom zaljevu dobijete više nego što bi vam pripalo prema načelu crte sredine?', a pitao bi ih i zašto ne razmišljaju o bliskoj suradnji dvaju naroda u prošlosti koja bi se u budućnosti mogla i ponoviti.

>> Sanader: Hrvatska će ući u EU unatoč slovenskoj blokadi

>> Pahor bi razgovarao sa Sanaderom, ali nikako u navijačkom paklu

'Dragi Slovenci, mislite li da je sadašnja geostrateška konfiguracija na vašim sjevernim i zapadnim granicama vječna? Zar ne možete zamisliti situaciju u kojoj će vam oslonac i prijateljstvo s Hrvatima opet dobro doći?', upitao se povjesničar Banac u razgovoru za mariborski list. Narušavanje slovensko-hrvatskih odnosa koje može štetiti i u budućnosti Banac je ilustrirao i slavnim citatom iz preko 30 godina starog filmskog hita 'Ljubavna priča'.

'Moj savjet je prijateljstvo. Znam da imate i filozofe koji se bave filmom. Oni će znati tko je i u kojemu filmu rekao: Ljubav, to je kad nikad ne moraš reći - oprosti', citirao je Banac slavnu rečenicu kojom se pri kraju filma 'Love Story' međusobno tješe posvađeni, pa opet pomireni ljubavnici Ryan O'Neal i Ali McGraw.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene