Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba pitati naše ljude'

Prije ratifikacije Sporazum na referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer podržao je održavanje referenduma.

Na tom referendumu bi slovenski birači još prije ratifikacijskog postupka u parlamentu glasovali o arbitražnom sporazumu što ga je potpisao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. ‘Smatramo da se radi o tako važnom pitanju da o tome prije donošenja odluke u parlamentu treba za mišljenje pitati naše ljude, a onda njihovo mišljenje treba i uvažiti’, rekao je Borut Pahor u Velenju, tijekom sastanka vodstva svojih Socijalnih demokrata, najjače stranke u vladajućoj koaliciji. Pahor je rekao da se njegovo mišljenje u tom pogledu podudara s mišljenjem predsjednika države Danila Tuerka koji je ideju u konzultativnom, savjetodavnom referendumu Referendum bi dao legitimnost odluci parlamenta, smatra Pahor prije postupka arbitraže iznio u petak. ‘I predsjednik i ja smatramo da bi referendum mogao biti koristan jer bi dao legitimnost odluci parlamenta’, rekao je Pahor, podsjetivši da je za sada javno mišljenje i mišljenje političara o arbitražnom sporazumu podijeljeno.Arbitražni sporazum važan je s aspekta interesa države, ocijenio je Pahor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Poboljšava odnose' Pahor pozvao Slovence da podrže sporazum o arbitraži Slika nije dostupna Referendum u lipnju Mediji: Slovenci bi podržali arbitražni sporazum

>> Slovenci bi sporazum podržali i na referendumu

'Sporazum u načelu dobar'

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u petak je izjavio da se zauzima za savjetodavni referendum prije ratifikacije sporazuma, a prije toga i za široku javnu raspravu o njemu, te da bi bio spreman posredovati između vlade koja sporazum podržava i oporbe koja ga odbija. Sporazum je po ocjeni Tuerka u načelu dobar, a unatoč rizicima Slovenija može dobiti ‘junction’ s otvorenim morem. Tuerk je rekao da junction u engleskom tekstu koji je presudan zapravo znači ‘spoj, odnosno teritorijalni kontakt’. Istraživanje javnog mišljenja koje je objavilo ljubljansko ‘Delo’ navodi da bi arbitražni sporazum na referendumu podržala natpolovična većina, ali da bi se referendumu odazvalo samo oko 40 posto birača i da oni smatraju kako arbitražni sporazum neće donijeti poboljšanje odnosa s Hrvatskom. (Hina)

Podržavate ili osuđujete potpisivanje ugovora o arbitraži?

  • Podržavam
  • Osuđujem

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene