Ilegalni berači aromatičnog bilja, smilja, prevršili su svaku granicu s lokalnim stanovništvom na Pagu, a lokalci tvrde, ako se ilegalna berba nastavi, netko bi mogao i stradati.


Pažani su prije nekoliko dana uzeli stvari u svoje ruke s ilegalnim beračima smilja na njihovim parcelama te im na području Povljana postavili zasjedu. Puteve su im blokirali vatrogasnim vozilima te ih zaplašili hicima iz vatrenog oružja u zrak.

Vezani članci Slika nije dostupna Doznajte gdje će u potpunosti biti ZABRANJENO branje smilja! Slika nije dostupna Ilegalni berači pobrali svo smilje, ugrožen čuveni paški sir!

"Istina je, ljudi su uzeli oružje u ruke. Bilo je to prije pet-šest dana, od Smokvice prema Poljani. Vatrogasnim vozilima su im zablokirali cestu. Bilo ih je dvadesetak. Ali nisu pucali na njih, pucali su u zrak, da ih preplaše", priča jedan od mještana za portal zadarski.hr.

"To je glavni problem. Otjeramo ih s jednog mjesta, a sutradan dođu drugi, na drugo mjesto. Kod nas su došli nakon Povljane, kod Velikog blata prema Vlašićima. Nas je bilo desetak, a njih pet-šest odraslih i pet-šest djece. Autima smo im blokirali put i pokušali otjerati kamenjem i vikom, ali oni su se uspjeli probiti kroz nas. Kad su nas vidjeli, pokrcali su se u kombi i dva automobila i nagazli po gasu. Da se nismo izmakli, sve bi nas pregazili", nastavio je isti mještanin Dinjiške.

Za policiju kažu, da ne radi svoj posao kako treba, jer ilegalcima zapljene smilje, a mještanima napišu prijave. "Ali koja korist od toga, kad nitko od njih nema vozačku, prijavljeni su na adrese u Karlovcu i Ogulinu, a kod sebe nemaju novaca da plate kaznu. I još se štite djecom", kaže isti mještanin.

Najviše ilegalnih berača dolazi s područja Karlovca i Ogulina, a rat s njima vodi se i u zaleđu Sv. Filipa i Jakova, gdje su ilegalci posjekli nekoliko tisuća grmova smilja te počinili ogromnu štetu.

Jedan mještanin tvrdi da su mu posjekli smilje za vrijeme utakmice Hrvatska - Portugal na Euru. "Šteta je nekih pet tisuća kuna. Nije, kao, puno. Ali da mi netko ukrade auto, ja bih ga pljusnuo. Zabog smilja, ubit ću ga", kaže taj mještanin za zadarski.hr.

Dodaje kako oružje nema te da kad dolazi na svoju parcelu glasno zatrubi automobilom, kako bi ga kradljivci mogli čiti i pobjeći na vrijeme te da se izbjegne konflikt.

Mještani u zadarskoj županiji svake godine od 15. lipnja počinju rat s ilegalnim beračima smilja. Sve više razmišljaju poput Amerikanaca te poručuju - ako netko krade njihovu imovinu, neće se više dobro provesti.