Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CRO Demoskop

Pada podrška i SDP-u i HDZ-u, a raste...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CRO Demoskop pokazuje blagi trend smanjenja izborne podrške SDP-u i HDZ-u i postupno povećanje potpore novim strankama i listama.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno početkom ovog mjeseca, pokazuje blagi trend smanjenja izborne potpore dvije najveće hrvatske stranke te postupno povećanje potpore novim strankama i listama.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Unatoč tome i dalje je vidljiva bipolarizacija političke scene koju do sada nisu ugrozile postojeće stranke, ali još uvijek niti nove inicijative i stranke (Hrvatska zora, Orah, Nacionalni forum, lista Milana Bandića). Ovo su glavni nalazi ovomjesečnog ispitivanja političkih preferencija u našoj zemlji na pola puta između dva izborna ciklusa redovnih parlamentarnih izbora.

Na ljestvici stranačkih preferencija SDP je na prvom mjestu, a ispred HDZ-a, Hrvatskih laburista i HNS-a. SDP početkom ove godine bilježi izbor od 23,4 posto (prema prošlomjesečnih 23,9%). Ovoj vrlo niskoj izbornoj potpori SDP-a doprinijeli su loši rezultati rada njihove Vlade, ali i sve češće afere istaknutijih članova stranke.

Pada potpora SDP-u, a raste HDZ-u

Ovo slabljenje izborne potpore glavnom konkurentu slaba je utjeha čelnicima HDZ-a koji nikako da preuzme vodstvo na ljestvici preferencije stranaka, te ovaj mjesec bilježi izbor od 20,5 posto (20,8% prije mjesec dana). Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelaze samo Hrvatski laburisti s izborom od 6,8 posto (prema 6,9 posto iz siječnja), dok je HNS u ovomjesečnom istraživanju najveći gubitnik potpore koja je sa siječanjskih 4,9 posto otklizala na 4 posto.

Predsjednik Ivo Josipović je i u posljednjoj godinu svog prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 35,6% (prošli mjesec 38,8%). Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži ministar financija Slavko Linić s izborom od 8,9% (u odnosu na prošlomjesečnih 12,5%). Sada je Mirela Holy treći izbor građana s 4,2% (prema 3% iz siječnja). Premijer Milanović je ovaj mjesec četvrti s izborom od 3,8% (u siječnju 3,7%), dok je njegov glavni politički rival Tomislav Karamarko s 1,8% izbora na osmom mjestu.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara više od godinu dana u nizu drži Tomislav Karamarko s ovomjesečnih 30,8 posto izbora (prema 31,2% iz siječnja). Zoran Milanović je na drugom mjestu s 25,8 posto izbora za najnegativnijeg hrvatskog političara (prema prošlomjesečnih 25,1%).

Istraživanje se provodi prva dva radna dana u mjesecu na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu; standardna greška uzorka: ±2,3% uz razinu pouzdanosti od 95%.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene