Pozitivna zdravstvena priča stiže iz Zagreba. Pacijentica s transplantiranom jetrom na svijet je donijela zdravog dječaka i tako postala druga rodilja s transplantiranom jetrom u Hrvatskoj. Velik je to uspjeh za liječnički tim, a neprocjenjiva sreća za obitelj.


Prije sedam godina Martini Capan je transplantirana jetra. Nakon teškog oporavka, život se vratio u normalu, a prije nekoliko mjeseci uzbuđeno nam je pričala o prvoj trudnoći.

"Sve se vratilo na staro, bolje, novo - imam posao, očekujem bebicu", rekla je Martina u svibnju.

Bebica je stigla. Rodila je zdravog dječaka i postala druga rodilja s transplantiranom jetrom u Hrvatskoj.

''Zaista je sretna, stalno me pitala jesam li vidjela njeno djetešce, poslala mi je prvi dan slikicu svog Gabrijela na mobitel da ga vidim'', rekla je Jasna Brezak, transplatant koordinator.

Uspjeh je velik zbog visokorizične trudnoće. ''Mislim da neću pogriješiti kada kaže da smo ukupno do sada mi porodili oko 25 pacijentica s transplantiranim organima. Uglavnom su to bubrezi'', rekao je dr. Ante Ćorušić, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb

Preporuka za takve pacijentice je da ne ostaju trudne oko tri godine nakon transplantacije zbog mogućih komplikacija.

''Među 33% žena kojima je transplantiran neki organ je došlo do trudnoće. Međutim samo njih 50% iznese do kraja trudnoću, jer dođe do komplikacija. Tako da se mora pristupiti mora ozbiljno'', rekao je Jozo Blajić iz nadslužbe u Klinici.

Martina je rodila carskim rezom. I još jednom pokazala da je pravi borac. ''Bilo je tu svega, bilo je borbe za život od same transplantacije koja nije bila laka, trudnoća je sad protekla u redu. Jedan pozitivan stav koji Martina ima je zapravo dovela do toga da je rodila zdravo djetešce, evo malog Gabrijela kojem želimo sve najbolje u životu'', kaže Brezak.

Ona i njezin Gabrijel zbog kontrole će još neko vrijeme provesti u bolnici. A nakon toga Martina može početi uživati u majčinstvu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr