Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne stišava se bura oko slučaja ministra Pave Barišića i njegovog znanstvenog rada za koji je Odbor za etiku ocijenio kako je riječ o plagijatu.


Sve više tenzija u akademskoj zajednici oko dijelova teksta ministra obrazovanja Pave Barišića koji su Odboru za etiku - plagijat. Za akademika Vladimira Paara znanstvena karijera ministra Barišića nije sporna. 

Vezani članci Slika nije dostupna Premijer Plenković se oglasio o slučaju Pave Barišića: "Drago mi je da je obavijest iz Augsburga potvrdila neutemeljenost političke hajke" Slika nije dostupna ''Nema šanse da Barišić ostane ministar ako se dokaže autoplagijat''

''Normalno je da vi kad znanstveno radite stalno nadopunjavate, proširavate i kad se vas upozori vi onda unesete i dodatne reference i dodatne primjere i neki put pogriješite, svatko griješi'', rekao je Paar.

Potporu ministru dao je i akademik Miroslav Radman. Ističe kako je važno koje vizije i projekte ministar ima za kvalitetniju edukaciju mladih i razvoj znanosti.

''Tko god je nešto postigao u životu taj je pravio propuste, pa i greške... Neka posegnu za kamenom samo oni koji nisu pravili propuste i greške, a da su bili radišni'', rekao je Radman.

Otkako je Barišić imenovan na funkciju ministra znanosti, navodi profesor Slobodan Vukičević, stalno je pod napadima i optužbama.

''Po strani odformalnih nedostataka u radu svih odbora za etiku koji su se bavili ovim slučajem, iz njihovih se višegodišnjih aktivnosti jasno vidi da je ovdje riječ o manjem prekršaju (za koji se dr. Barišić ispričao i ispravio ga u kasnijim izdanjima teksta), pa je moguće zaključiti da se ovdje radi o političkim i interesnim, prije no o znanstvenim sučeljavanjima'', rekao je Vukičević.

Članove Odbora za etiku, akademik Paar smatra nekompetentnima jer među njima nema stručnjaka iz područja filozofije.

''To mišljenje nije znanstveno utemeljeno. Po tom kriteriju dokazani plagijator je i Einstein i to za svoje djelo otkrića teorije relativnosti'', kaže Paar.

Ministar Barišić danas ponavlja kako ne namjerava odstupiti, a znanstvenicima zahvaljuje na potpori. ''Posebice mi je drago jer znanstvena sredina je ona koja treba razumijevati što je istina, a što su činjenice'', kazao je Barišić.

Većina znastvenika složna je u tvrdnji da su etička tijela Sveučilišta u Splitu i Zagrebu već donijela odluku i zaključila da u ovom slučaju nema plagiranja. Profesor Slobodan Vukičević navodi kako je ovaj slučaj nadrasao realne proporcije.

Izgleda da netko ne shvaća da je znanost jedno jako komplicirano tijelo u neprekidnom razvoju gdje se nova znastvena otkrića nadopunjuju na postojeće proširuju i vi sad ne možete tvrditi u nekom znastvenom djelu da to nije sasvim originalno kad ništa nije sasvim originalno.