Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA SAMA SEBI NAJVEĆI NEPRIJATELJ

Znate li koliko se ljudi u tri godine iselilo u Njemačku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nimalo ohrabrujuće brojke vežu se uz trogodišnji boravak Hrvatske u članstvu Europske unije.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević rekao je u petak da Hrvatska u posljednje tri godine, od kada je članica Europske unije, nije iskoristila potencijalno tržište od 500 milijuna potrošača, nego povećala uvoz, izgubila radna mjesta i tako postala sama sebi najveći neprijatelj.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Prosvjed u Slovačkoj zbog vladine politike prema Rusiji Jačanje veza s Rusijom Slovaci izašli na ulice, bijesni na premijera: "Akcije Vlade prelaze sve granice!"

"U tri godine Hrvatska je uvezla oko 3,5 puta više voća od izvezene količine, 7,5 puta više peradi, uvoz povrća peterostruko je premašio izvoz, istodobno je izgubila radna mjesta, a samo se u Njemačku iselilo 50.000 osoba. Nemarom političara Hrvatska je postala sama sebi najveći neprijatelj", rekao je Matijašević na konferenciji za medije.

Smatra da takvo stanje dokazuje nedostatak strateškog planiranja i provedbe pravih politika, te da je strategija razvoja domaćeg agrara u EU zakazala. "Rezultat toga je iseljavanje stanovništva iz područja tradicionalno okrenutih poljoprivredno prehrambenoj grani, ponajviše iz Slavonije i Like", rekao je i dodao kako je u vrijeme krize u samo pet slavonskih županija izgubljeno gotovo 49.000 radnih mjesta.

Matijašević je istaknuo kako je rast uvoza stočarskih proizvoda s 212.000 tona 2012. godini prerastao na 403.000 tone, te je u stočarstvu ostvarena negativna bilanca od 415 milijuna eura.

"Ne možemo reći da politika nije učinila ništa, učinila je veliku štetu. Dokaz su malverzacije s EU potporama za poljoprivredu, a dokumentaciju vezanu za sporna plaćanja dostavit ćemo nadležnim organima", tvrdi Matijašević. Pozvao je političare da manje daju prazna predizborna obećanja, a da više rade i ponude konkretna rješenja za jačanje domaće proizvodnje.

Kaže da je poljoprivredna i prehrambena industrija jedna od rijetkih grana za koji Hrvatska ima resurse i prednosti, no i da je potpuno neiskorištena. Kao primjer je naveo uvoz 12.000 tona rajčice, dok hrvatski poljoprivrednici ne mogu prodati domaću rajčicu.

Matijašević je zaključio da poražavajuća trgovinska bilanca u području poljoprivredno prehrambenih proizvoda za posljedicu ima pojačano iseljavanje iz tradicionalno ratarskih i stočarskih krajeva, a uzrok joj je dugogodišnje sustavno uništavanje manjih proizvođača u interesu uvoznog lobija i mogućih koruptivnih procesa u poljoprivrednoj administraciji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene