Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Društvo prijatelja

Ovršene dubrovačke zidine, traži se očitovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Društvo prijatelja dubrovačke starine zatražilo je očitovanje od Hrvatske javnobilježničke komore, zbog ovrhe nad dubrovačkim zidinama.

Društvo prijatelja dubrovačke starine upozorava na moguće kršenje Zakona o javnom bilježništvu kod pokušaja ovrhe nad Društvom, kojemu je izmijenjenim Zakonom o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika oduzeto pravo upravljanja nad gradskim zidinama te predano Gradu Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

DPDS u današnjem priopćenju navodi kako je od Hrvatske javno-bilježničke komore zatraženo žurno očitovanje zbog skorašnjeg isteka roka u kojem moraju predati zidine u posjed Gradu Dubrovniku.
Napominje kako prijelazne i završne odredbe Zakona o javnom bilježništvu nalažu javnobilježničko sudjelovanje i postupanje u konkretnom slučaju, što, tvrde, nije ispoštovano te predstavlja prekoračenje javnobilježničkih ovlasti.

Dubrovnik: Društvo prijatelja dubrovačke starine najavljuje ustavnu tužbu

'Spornim Zakonom o obnovi Dubrovnika kao ovršna isprava za predaju u posjed dubrovačkih zidina predviđen je javnobilježnički zapisnik. No, prema čl. 3. Zakona o javnom bilježništvu on predstavlja zasebnu vrstu javnobilježničke isprave te ne može imati i svojstvo ovršnosti kao javnobilježnički akt, koji je druga vrsta isprave', navode u Društvu.

Ističu kako prema istom Zakonu javni bilježnik ne može sastaviti akt koji bi mogao postati ovršan, niti taj akt nema snagu javne isprave ako javni bilježnik u konkretnom slučaju nije nazočio pri potpisivanju Ugovora te ako potpisnik (DPDS) nije pristao da se na temelju javnobilježničkog akta može protiv njega provesti ovrha.

U priopćenju podsjećaju kako im je ostavljen rok od 30 dana, od dana stupanja Zakona na snagu, za predaju posjeda zidina Gradu Dubrovniku. Nakon što je krajem siječnja Sabor izmijenio Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika te upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama s Društva prenio na Grad Dubrovnik, iz DPDS-a su najavili podnošenje ustavne tužbe.

VIDEO Zaštitno lice u lošem stanju: 'Situacija je katastrofalna'!

Zakon o zidinama digao je veliku prašinu u kulturnim krugovima čitave Hrvatske. Društvo prijatelja dubrovačke starine je dobilo potporu od struke, povjesničara umjetnosti i konzervatora, ali je politika odigrala presudnu ulogu te je gradonačelnik Vlahušić koji je inicirao ovakav Zakon kako bi se sav novac sa zidina slijevao u gradsku blagajnu, uspio u svojoj nakani da ga većina u saboru i izglasa.

Kako su i najavljivali, čelnici Društva prijatelja su zatražili očitovanje Ustavnog suda o ustavnosti tog zakona kojim se 'briše' pravovaljani ugovor između Društva i Grada potpisan na razdoblje do 2019.

Privremena mjeru koja obustavlja primjenu zakona dok se ne ispita njegova ustavnost otvorit će i dovoljno prostora da se o zidinama konačno očituje i Gradsko vijeće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene